Artikelen

Wereld Toilet Dag!

Het is vandaag Wereld Toilet Dag en daarom schuift Bernique Tool bij ons aan. Zij is sinds 2017 directeur van de Maag Lever Darm Stichting en oprichter van de Toiletalliantie.

Voor 1 op de 5 mensen is het gebrek aan een openbaar toilet in de natuur een reden om thuis te blijven. Bij vrouwen gaat het zelfs om 1 op de 3. De Maag Lever Darm stichting brengt daar samen met Natuurmonumenten verandering in.  

Openbare toiletten

De Maag Lever Darm Stichting krijgt veel klachten binnen over het tekort aan openbare toiletten in Nederland. Na een petitie in de Tweede Kamer zijn er veel reacties gekomen en herkenden andere organisaties het probleem. Hieruit is de Toiletalliantie ontstaan. Inmiddels bestaat de alliantie uit zo'n 20 (maatschappelijke) organisaties en strijden zij samen voor meer openbare en opengestelde toiletten.  

Bang om naar buiten te gaan

Er zijn ontzettend veel mensen die uit angst om buiten geen toilet te vinden thuis blijven. Dit speelt bij hele grote groepen Nederlanders, maar bij mensen met een buikprobleem zijn die cijfers nog veel hoger. Dat zijn ongeveer 3,5 miljoen mensen in Nederland. Ook mensen met een beperking hebben dit probleem. Om deze reden heeft Bernique dit project samen met Natuurmonumenten opgezet. Ze zetten zich samen in om natuurgebieden voor iedereen toegankelijk te maken.

When nature calls

Bernique laat weten dat ze met de Toiletalliantie al druk bezig was met het benaderen van gemeentes. Het doel was om in drukke gebieden zoals steden meer voorzieningen te realiseren, nog niet per se in de natuur. Toen ontstond het project When Nature Calls en werden er ook plannen gemaakt om toiletten ook in de natuur te plaatsen. Je kunt deze toiletten vinden via de HogeNood app. Op een kaart zie je waar de openbare of opengestelde toiletten zich bevinden. Van tevoren kan je daar ook rekening mee houden met je route.  

Met dit project worden 31 toiletten geplaatst, dus dat is een erg goed begin. Hopelijk kunnen op deze manier ook weer de mensen met buikproblemen zonder angst de natuur in. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de Postcode Loterij.