Cultuur

Ouderen en toeristen blijven weg uit musea

De Volkskrant kopte onlangs: 'Vooral ouderen en toeristen blijven weg: musea vrezen het ergste voor 2021'. Nederlandse musea mochten eind september hun deuren weer volledig openen, maar nu de besmettingscijfers oplopen en de coronapas verplicht is, wordt verwacht dat het bezoekersaantal blijft afnemen.

Met museumdirecteuren Martine Gosselink, van het Mauritshuis, en Annabelle Birnie van De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam, bespreken we deze zorgen. 

Nederlandse musea telden in 2019 33 miljoen bezoeken. De Museumvereniging schat dit voor 2021 op 9,7 miljoen en verwacht de komende tijd een nog grotere daling. Naast de coronapas die sinds 6 november verplicht is, zijn er allerlei andere maatregelen die musea treffen voor de veiligheid van bezoekers. Toch is het publiek terughoudend. 

De directeuren van het Mauritshuis en De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam zien de musea vooral als huizen van bezinning, een plek om herkenning te vinden en met elkaar in gesprek te gaan. Daarom zetten we een aantal huidige tentoonstellingen op een rij in de uitzending.

Bij Koffietijd kwam eerder al modeontwerper Mattijs van Bergen vertellen over de tentoonstelling Maison Amsterdam in De Nieuwe Kerk en restaurateur Sabrina Meloni ging in op werken die in het Mauritshuis hangen.

Al sinds 1998 wordt het Mauritshuis gesteund door de VriendenLoterij. De Nieuwe Kerk anticipeert op ontwikkelingen in de sector en toont cultureel ondernemerschap. De VriendenLoterij ondersteunt de museale ambities van De Nieuwe Kerk.

Ook leuk! Het Mauritshuis heeft een boek gemaakt waarin het kerstverhaal door de ogen van een ezel wordt verteld en allerlei kunstwerken de revue passeren.