Artikelen

Olcay Gülsen Beautylijn officieel partner UN Women NL

Vrouwen krachtig en mooi laten voelen: dat is Olcay Gülsen’s grote missie. Haar beautylijn ‘Olcay Gulsen Beauty’ is een goed voorbeeld waarmee ze die missie uitvoert. Sinds vorige week is Olcay’s beautylijn officieel partner geworden van UN Women Nederland, de vrouwenrechtenorganisatie van de VN. We praten met Olcay over deze samenwerking, haar missie en het belang van deze organisatie.

Partners

Olcay en UN Women Nederland zijn geen vreemden van elkaar: Olcay is al sinds 2020 als nationaal ambassadeur verbonden aan de jaarlijkse Orange the World- campagne, tegen geweld tegen vrouwen. “De afgelopen twee jaar heb ik op vele manieren proberen bij te dragen aan meer bewustwording rondom dit thema. De drang om nog meer bij te dragen is alleen maar groter geworden. Het is zo ontzettend belangrijk om op te komen voor vrouwen en kinderen die onveilig zijn.” Nu is ze ook als ondernemer aan UN Women verbonden.

Olcay & Huiselijk Geweld

In maart 2020 kwam de zesdelige docuserie ‘Olcay & Huiselijk geweld’ uit waarin Olcay zelf vertelt over het opgroeien met een gewelddadige vader. Ze gaat openhartig in gesprek met haar moeder en vier zussen hierover en spreekt geweldplegers, onderzoekt ze de effecten hiervan op kinderen en hoe een omgeving het beste kan ingrijpen. “Ik schaamde me voor iets wat mij werd aangedaan. Dat is niet oke, besefte ik pas veel later.” Sinds het maken van de tv serie laat het thema haar niet meer los. “Ik wil graag iets concreets bijdragen aan de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Naast bewustwording creëren wil ik me ook als ondernemer verbinden aan UN Women, vandaar ons partnerschap.”

Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen

Donderdag 25 november is het Internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, een belangrijke dag omdat ontzettend veel vrouwen te maken krijgen met geweld. Wel één op de drie (!) vrouwen. Wat Olcay al deze vrouwen zou willen meegeven? “Weet dat je niet alleen bent, zoek iemand in je omgeving aan wie je het kunt vertellen.”  

Samen met UN Women Nederland maakte Olcay een video waarin vrouwen hun verhaal over huiselijk geweld delen. Ze plaatste een oproep op Instagram aan vrouwen om hun verhaal te delen en de reacties stroomden binnen. “Het is onwijs dapper dat die vrouwen er zo open over durven te vertellen.”  

Olcay hoopt dat het project tussen haar en UN Women Nederland hoop biedt aan vrouwen in nood. “Iedere vrouw heeft het in zich om een andere vrouw te willen helpen, hoe klein of groot dat gebaar ook is. Let eens wat meer op je buurvrouw, maak een babbeltje en vraag hoe het met haar gaat. Je hebt het misschien niet door, maar met een simpele vraag kan je echt iemand redden.”