Groen

Waarom de bouw van groene schoolpleinen zo belangrijk is

Ga eens lekker naar buiten met je kleinkind! Want door alle digitale ontwikkelingen en lange schooldagen in een klaslokaal, komen steeds minder kinderen in aanraking met de natuur. Het instituut voor natuureducatie, IVN, wil dat veranderen door een groene revolutie op schoolpleinen teweeg te brengen.

Vandaag was Vincent van der Veen, programmanager kind en natuur bij IVN, bij ons te gast om ons meer te vertellen over deze groene revolutie.

Stenen woestijn

Want volgens Vincent moet er iets ernstig veranderen op de gemiddelde Nederlandse schoolpleinen. 80 procent lijkt volgens hem op een stenen woestijn. "Los van die ene grasspriet die tussen de tegels, is er echt weinig groen te vinden. En als je kijkt naar lestijd zie je dat slechts 1 procent gebruikt wordt voor buitenles. Dat betekent dat 99 procent van de schooltijd kinderen binnen in een lokaal zitten. Dat is minder buitentijd dan een vrije uitloop kip heeft. Ons doel is om in één schoolgeneratie, dus acht jaar, dat te veranderen. Meer buiten les en meer kinderen in de natuur."

Klimaatproblemen

Een groen schoolplein heeft volgens Vincent ook alleen maar voordelen. Zo gaat hij er vanuit dat de natuur een paar superkrachten heeft voor kinderen. "De natuur zorgt ervoor dat kinderen creatiever en socialer worden. Je gaat er beter van leren. En school is daar ook de plek voor." Naast dat het ze 'superkrachten' geeft, leren en horen kinderen steeds meer over klimaatproblemen. Je merkt dat ze op jonge leeftijd al wat willen bijdragen. En daar zijn ze volgens Vincent goed in. "Om de natuur te behouden, moet je er eerst van léren houden. Als we in de toekomst goed willen zorgen voor de natuur moeten we de kinderen ook een verbinding hebben met de natuur."

Steun groen!

Om maximaal gebruik te maken van de educatieve mogelijkheden die het groene schoolplein biedt is het IVN Natuureducatie Groene Schoolpleinenfonds opgericht. Het fonds biedt ruimte voor projecten die het gebruik van het groene schoolplein voor natuur- en cultuureducatie stimuleren. IVN Natuureducatie wordt sinds 1996 gesteund door de Postcode Loterij.