Entertainment

Huub Stapel: “Het is eigenlijk levensgevaarlijk om te bezoeken”

Huub Stapel. Waarschijnlijk ken je hem onder andere van de iconische films Amsterdamned en Lift van Dick Maas, maar ook is hij bekend van de succesvolle serie Flodder. De acteur komt vertellen over zijn nieuwe programma Langs de Maas.

Huub Stapel is vlakbij de Maas geboren, in het Limburgse Tegelen. Als kind speelde hij vaak in de rivier en het is ook de plaats waar hij écht heeft leren zwemmen. De Maas is 960 km lange rivier, welke ontspringt in Frankrijk en via Nederland uitmondt in de Noorzee. Het is een rivier die veel geschiedenis heeft meegemaakt, wat Huub ons gaat vertellen in zijn nieuwe programma.

Indrukwekkende verhalen

Er worden bijvoorbeeld indrukwekkende verhalen verteld door mensen die verbonden zijn met de Maas. Hij heeft bijvoorbeeld een museum bezocht over de eerste wereldoorlog. Hij is op pad gegaan om granaatscherven te zoeken, waar het land overigens mee bezaaid lag. Hij heeft een in de eerste wereldoorlog volkomen gebombardeerd dorp bezocht, dat na de oorlog nooit echt is opgeruimd. Er liggen overal niet ontplofte granaten en granaatscherven. “Het is eigenlijk levensgevaarlijk om te bezoeken”, vertelt hij.  

Zo zie je maar dat een hele hoop geschiedenis is verbonden met de Maas. Zo ook de Madeleine, het schelpvormige cakeje, waar Huub ons graag de herkomst van vertelt: de koning van Lotharingen organiseerde in 1755 een groot diner. Halsoverkop was de kok niet in staat was om een dessert te maken. Een Frans diner is natuurlijk niet compleet zonder dessert. Uiteindelijk biedt het dienstmeisje Madeleine aan om een dessert te maken en dit viel ontzettend goed in de smaak. Leuk weetje, toch?!  

Opvolger?

Huub verklapt ten slotte bij Koffietijd dat er inmiddels ook al een opvolger van de serie is gemaakt! Hij mag er verder nog niks over te vertellen, maar Pernille weet te ontdekken dat deze nieuwe serie Langs de Kust genaamd is. Spannend!

Het avontuur van Huub begint in Noord-Frankrijk, waar hij de bron van de Maas zal bezoeken. Er zullen in totaal vijf afleveringen worden uitgezonden op NPO 2.