Hobby

Zo maak jij de mooiste landschapstekeningen

Landschappen tekenen lijkt op het eerste gezicht erg lastig. De vele details kunnen er voor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt en je er van weerhouden om te beginnen. Koffietijd kijker Miranda herkende dit en vroeg tips aan Anne Kuiper van Goudenlijntjes.

Aan de slag

Om een mooie landschapstekening te maken heb je helemaal niet veel nodig. Zorg dat je aquarelverf, penselen, keukenpapier, water en aquarelpapier bij de hand hebt.  

Als eerste maak je de onderkant van het papier nat met een penseel dat je in water dipt. Je gebruikt hier nog geen verf. Als je dit hebt gedaan is het tijd om écht te beginnen aan je landschap. Pak een dun penseel, maak deze nat en dip daarna in de aquarelverf. Trek één lijn van boven naar beneden, tot je bij het natte gedeelte aankomt. Vervolgens ga je terug naar de top van de lijn en gebruik je dit penseel om steeds bredere zigzaglijntjes over de rechte lijn te schilderen.

Dip lichtjes onderaan de rechte lijn in het wateroppervlak om de onderkant van het landschap te tekenen. Dit laat het lijken alsof de boom aan de waterkant staat. Je zult zien dat je de eerste boom hebt getekend. Om een echte herfstsfeer te creëren kun je aan het einde nog wat spetters toevoegen. Dip het dunne penseel in de verf en tik ermee een paar keer op je wijsvinger.  

Nog niet uitgetekend?

En voilà, je eerste landschapstekening is een feit. Ben jij nou al helemaal enthousiast geworden over tekenen en schilderen? Dan is er goed nieuws! Anne geeft namelijk dinsdag 7 december een tekenworkshop. Hier laat ze samen met Vivian zien hoe jij de mooiste raamtekeningen maakt. Er zijn nog wat plekken over, dus geef je snel op!