Vrije tijd

De leukste uitjes om in de kerstsfeer te komen!

Ondanks de strengere coronamaatregelen gaan veel kerstmarkten gewoon door. Mega gezellig natuurlijk, maar het kan zijn dat je je er nog niet prettig bij voelt. Toch horen bij kerst ook leuke activiteiten en die zijn er! Ja, óók coronaproof.

Onze vrijetijdsdeskundige Marleen Brekelmans, bekend van Bijzonderplekje.nl, heeft heel leuke uitjes en activiteiten voor je ontdekt waardoor je - ondanks corona - in de kerststemming komt. Met veel warmte, lichtjes en gezelligheid!

Toeren in een Volkswagenbus

Heb je zin om het jaar af te sluiten met een leuk uitje met vriendinnen. Of ga je een dagje toeren met je gezin? Kies voor de Winter Wonder Tocht van 'We love oldtimers'. Zo'n leuk en nostalgisch Volkswagenbusje is geheel in kerstsfeer gebracht. Met bontjes, dekentjes en een kerstboom op het dak. Superleuk natuurlijk! Normaal gesproken ga je al stralen als je zo'n busje ziet, maar gegarandeerd nu nog meer.

Je krijgt warme chocolademelk mee voor onderweg en een leuke route door het Rivierenland. Je start in de buurt van Gorinchem. Onderweg kun je op zoek naar een cadeautje dat ergens verstopt ligt en kun je stoppen bij de leukste plekjes voor een koffietje of iets lekkers to-go. Even kerstshoppen? Je kunt ook zelf je route bepalen! Ga je met je gezin, kies dan voor de puzzeltocht, voor een leuke uitdaging en activiteit onderweg.

Winter in het Openluchtmuseum

Tot en met 16 januari is het Openluchtmuseum geopend. Ga even terug in de tijd en snuif de winterse sfeer op. Neem een kijkje bij de ouderwets gezellige wintermarkt op het Zaanse plein, waar soms ook muziek is. Bewonder de lichtjes, wandel langs de oude boerderijen of schaats een rondje op de schaatsbaan. Doe de Elfstedentocht en ga aan de slag in de Ambachtenwerkplaats.

Op het Kindererf maak je met je kinderen een kaars en leer je alles over Kerst, Chanoeka en Divali, de lichtjesfeesten. Wandelend over de sfeervol verlichte paden loop je naar Midlum. Daar staan oud-Hollandse spelletjes op jullie te wachten. Een potje sjoelen, hoe lang is dat niet geleden dat je het dat voor het laatst hebt gedaan? Koek en Zopie, oliebollen, warme chocolademelk. En misschien hoor je de midwinterhoornblazers nog!

Kerstpuzzeltocht in Groningen

Een veilig én leuk uitje is de kerstpuzzeltocht in Groningen van Local Groningen. Op verschillende dagen in de maand december starten de speciale kerstpuzzeltochten. Er zijn diverse startlocaties en aan de hand van je routeboek/puzzeltocht ga je op pad. Leuk omdat je Groningen leert kennen zoals je het nog niet eerder zag. Er zijn verschillende routes.

Ook leuk omdat het een initiatief is van kleine ondernemers die hun krachten gebundeld hebben. Je rijdt langs die ondernemers en kunt een tussenstop maken. Speciaal voor de kerstpuzzeltocht zijn er onderweg mooi versierde tussenstops, bij een foodtruck, een leuke horeca gelegenheid of een klein kerstmarktje. Samen maak je onderweg opdrachten die in het teken van de kerst staan. En nog een leuk idee: verras iemand met deze puzzeltocht als kerstcadeau! Succes gegarandeerd. De route is te reserveren met of zonder kerstpakket. Kies je voor de optie met kerstpakket, dan krijg je na afloop een leuk en lekker pakket mee met producten uit het noorden.

Lichtjeswandeling

In december straalt ons land van de lichtjes. Niet alleen thuis, ook straten en steden worden extra mooi versierd. Zelfs de natuur doet mee. Staatsbosbeheer organiseert op verschillende data lichtjeswandelingen. Sfeervol verlichte paden leiden je door het stille winterse landschap. Op de meeste locaties zijn er fijne extra's zoals een kampvuur om je op te warmen of een kop warme chocolademelk.

Ga je toch liever de stad in? Een van de bekendste lichtjes festivals is het Amsterdam Light Festival, dit jaar voor alweer de 10e keer. Leuk te voet of per rondvaartboot. Of bewonder Rotterdam Verlicht. Er is een route van 5 of 11 kilometer door de stad! Op zoek naar een kleinere stad? Wandel dan de lichtjeswandeling in Deventer. De stad is prachtig aangekleed met grote lichtbeelden en sfeervolle versiering in het Bergkwartier, de winkelstraten en de pleinen.

Stadsplein De Brink is normaal gesproken al een plaatje met de lichtjes in de bomen en de fontein. Maar nu helemaal met het grote edelhert van lichtjes. Daarnaast wordt stadsplein Het Grote Kerkhof ingericht met een berkenbos vol met twinkelende lichtjes. De binnenstad blijft t/m zondag 9 januari aangekleed met deze versiering.

 

Heb jij ook een vraag voor onze vrijetijdsexpert Marleen? Stel 'm hier!