Vrije tijd

Nederlandse geschiedenis in je woonkamer

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem vangt de geschiedenis van ons alledaagse leven in authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen. Dat het een bezoekje waard is weten wij wel zeker maar helaas is dat op dit moment niet mogelijk. Ontmoet het museum daarom nu online!

Het Nederlands Openluchtmuseum

Het Nederlands Openluchtmuseum neemt je mee op reis door de tijd. Van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen en oren tekort. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Trots op hun erfgoed, inspireren ze jou met hun verhalen en zijn ze benieuwd naar dat van jou.

Ontmoet het museum online

Momenteel is het Openluchtmuseum vanwege de lockdown gesloten. Tot die tijd brengen ze op de website van het museum de Nederlandse geschiedenis bij jou in de woonkamer! Dat doen ze op de volgende manieren:

  • Maandelijks presenteren ze online thema’s met video’s, interviews, podcasts en artikelen van hun  conservatoren. Zo kom je onder meer te weten hoe Nederlanders op vakantie gaan, of je leert over de relatie van ons land met water.
  • Hoe goed ken jij het Nederlands Openluchtmuseum en de gebouwen en objecten die daar te vinden zijn? Ben je een echte kenner of denk je nog veel te kunnen leren? Dit is het moment om je kennis te testen!
  • In de educatieve videoserie Les van Tess neemt presentatrice Tess de Nederlandse cultuur onder de loep. Van tulpen en Delfts blauw tot kroketten.
  • Een kleurplaat voor de kleintjes! In de splinternieuwe IJssalon Venezia vertelt het museum het verhaal van de Italiaanse migranten die naar Nederland kwamen en ons land op veel fronten hebben verrijkt. Bijvoorbeeld qua taal, muziek en ook culinair: denk aan pizza, lasagne, espresso en niet in de laatste plaats natuurlijk Italiaans ijs. Illustrator Anniek Junte maakte een prachtige kleurplaat van de ijssalon. 
  • Maak je eigen geschiedenisles met Canon. Ieder onderwerp is beschikbaar gemaakt voor verschillende onderwijsniveaus. Op de website vind je ook bijpassende video's en externe websites die je een handje kunnen helpen! 

Mede dankzij de deelnemers van de Vrienden Loterij kan het mooie Nederlands Openluchtmuseum bestaan!

 

Foto: John Hofboer