Hobby

Van klassiek tot excentriek: zo dek je je kersttafel als een pro!

De laatste boodschappen worden in huis gehaald voor het heerlijke kerstweekend. En dan is het natuurlijk het leukst om al dat lekkere eten en drinken op een mooie manier serveren. Nog geen flauw benul hoe? Interieurblogger Marrit heeft de creatiefste ideeën.

Marrit de Lang, bekend van haar blog Done By Myself, laat je zien hoe je op twee verschillende manieren de tafel prachtig kunt dekken voor het kerstdiner. Van klassiek tot excentriek!

Klassiek dineren

Voor een klassiek gedekte tafel begin je met een neutraal tafelkleed, bijvoorbeeld een beige linnen. Maar je kunt ook voor een antraciet tafelkleed gaan. Voor het servies gebruikt Marrit een witte variant, want dat heeft bijna iedereen wel in huis. Leg eerst de grote borden neer, vervolgens plaats je het kleinere bord daarop.

De volgende stap: het bestek en de glazen! Ga voor klassieke wijnglazen. De glazen die Marrit in de video gebruikt, passen perfect bij deze gedekte tafel vanwege de bolle, en dus klassieke vorm. Nu de basis staat, kan je de tafel nog extra decoreren. Leg bijvoorbeeld op de bovenste borden een leuk servetje met een klein takje rode besjes. Of maak in het midden van de tafel een centerpiece van dennentakken.

De dennentakken en rode besjes kun je op de markt, bij de bloemist of bij het tuincentrum halen. En mocht je nog servies, glazen of decoratie te kort komen, kijk dan vooral eens om je heen of je iets kunt lenen van vrienden, familie of buren. Óf neem een kijkje bij de kringloop. Dat is de perfecte plek om verrassende items voor betaalbare prijzen te scoren! Nog een paar vintage kandelaars erbij en wat kaarsen in de echte kerstkleuren en voilà: De klassieke kersttafel is af!

Excentrieke kersttafel

Ga je voor de excentrieke kersttafel? Ga dan voor een tafelkleed met print. Marrit gebruikt in de video een tafelkleed met strepen. Daarnaast maakt ze ook gebruik van servies met verschillende patronen en kleuren. Deze zijn handbeschilderd en komen uit Spanje. 

Net als bij de klassieke tafel, begin je met het neerzetten van de grote borden. Vervolgens leg je het kleinere bord erop en daarna het kommetje. Extra tip van Marrit: "Kies wel het kleurenschema van 2 à 3 kleuren om een beetje samenhang te houden. Ik ga dus in dit geval voor groen, geel en rood."

Om lekker uit te pakken pakt Marrit haar gouden bestek er weer bij! En voor wijnglazen gebruikt ze deze keer een wat specialere variant. Namelijk van dikker glas en met een motiefje. Voor het afstijlen van de tafel zet de blogger nog wat gezellige bakjes neer en gebruikt ze een prachtige wijnkoeler. Die je overigens ook als vaas kunt gebruiken. Bij deze tafel kun je wederom wat dennentakken neerleggen en dan is je excentrieke kersttafel helemaal af!