Artikelen

Kindervuurwerk is geen kinderspel: Nederlandse Brandwonden Stichting 

Het afsteken van groot vuurwerk is door een nationaal vuurwerkverbod dit jaar verboden, maar kindervuurwerk is nog wel toegestaan. Het afsteken van vuurwerk zoals sterretjes, knalerwten en grondbloemen heeft al voor tientallen jonge slachtoffers gezorgd. Kindervuurwerk is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. De Nederlandse Brandwonden Stichting startte samen met artsen de campagne ‘Geen kinderspel’ om bewustwording voor de gevolgen van kindervuurwerk te creëren.  

Niet zo onschuldig als het lijkt 

Kindervuurwerk heeft al voor tientallen slachtoffers gezorgd onder jonge kinderen. Door een TikTok-challenge hebben veel kinderen gezien hoe je kunt stunten met vuurwerk. Veel kinderen raakten daardoor gewond aan hun voeten. Met ernstige brandwonden als gevolg belanden de jonge slachtoffers in een brandwondencentra. Kindervuurwerk is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. Niet alleen de TikTok filmpjes zorgen voor problemen. Het afsteken van kindervuurwerk zorgt regelmatig voor ongelukken. En daar moet meer bewustwording voor komen. De Nederlandse Brandwonden Stichting slaat de handen ineen met artsen uit drie brandwondencentra om een campagne te starten: ‘Geen Kinderspel’.  

Geen kinderspel 

Met de campagne ‘Geen Kinderspel’ wil de Nederlandse Brandwonden Stichting ouders bewust maken van de gevaren van kindervuurwerk. De naam kindervuurwerk is erg misleidend. Kinderen en ouders denken dat er met kindervuurwerk gespeeld kan worden en beseffen niet dat er veel mis kan gaan. In de campagne staat het voorkomen van brandwondenongevallen voorop. Er worden verschillende tips gegeven, om zo veiliger met het kindervuurwerk om te gaan. Haal bijvoorbeeld de capuchon van je jas en stop je broek in je laarzen. Zo kan het vuurwerk niet in je kleding terecht komen. Mocht het toch misgaan, koel dan de wond zo snel mogelijk 10 minuten met lauwwarm leidingwater. Dit om te voorkomen dat de brandwond nog dieper wordt.  

De Nederlandse Brandwonden Stichting 

De Nederlandse Brandwonden Stichting richt zich al jaren op het voorkomen van brandwonden en het verbeteren van brandwondenzorg. Met het organiseren van lotgenotencontact en onderzoek probeert de Brandwonden Stichting het leed als gevolg van brandwonden te beperken en zorgen voor een toekomst zonder littekens. De Nederlandse Brandwonden Stichting wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij.