Artikelen

De laatste Elfstedentocht

Precies 25 jaar geleden was de vijftiende en tot nu toe laatste editie van de tocht der tochten: de Elfstedentocht. Na een schaatstocht van bijna 200 kilometer over het Friese natuurijs kwam Klasina Seinstra dat jaar als eerste vrouw over de finish.

'Het duurde even voordat het tot Klasina Seinstra doordrong dat ze de vijftiende Elfstedentocht gewonnen had. Maar daarna was er ook geen houden meer aan. Ongeremd liet de 28-jarige Friezin haar emoties de vrije loop. Hijgend, huilend en lachend tegelijk probeerde ze greep te krijgen op iets dat nauwelijks te vatten was'

Aldus de Trouw in 1997. Vandaag 25 jaar later kijken we, samen Klasina, terug om dit mooie moment.

De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs in Friesland. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel 'De Tocht der Tochten' genoemd. In de afbeelding hieronder zie je de route.

Klasina Seinstra

Klasina Seinstra is de eerste vrouw die over de finish kwam van de Elfstedentocht in 1997. In de laatste meters versloeg ze haar concurrente Greta Smit. De wedstrijd had nog geen aparte categorie voor vrouwen en ze was dus geen officiële winnares van de tocht, maar ze mocht toch naast winnaar Henk Angenent met de winnaarskrans op het podium staan. In januari van dit jaar werd ze verrast door de voorzitter van de Vereniging de Friese Elfsteden, Wiebe Wieling. Samen met Lenie van der Hoorn en Tineke Dijkshoorn, de eerst gefinishte vrouwen van 1985 en 1986, werd ze alsnog gehuldigd als winnaar!

Terug in de tijd

We vroegen haar hoe ze zich deze memorabele dagen herinnerde: "2 dagen voorafgaand aan de tocht hoor je of het doorgaat. We zaten middenin een wedstrijd in Maasland, een andere marathonwedstrijd, toen er werd omgeroepen dat het doorging. We waren zo blij dat de tranen in onze ogen stonden. 

"Op de dag zelf moesten we drie kwartier van tevoren in een vak staan. Om 05:30 uur mochten we los! Je moet dan eerst nog 2 kilometer hardlopen. Ik voelde de blijdschap en gespannenheid. Er is geen andere wedstrijd als deze.

"Rond het uur van Koffietijd zat ik op de helft en was er een heel harde wind, de zijwind richting Harlingen. Dat noemen ze ook wel de hel van het noorden met een windkracht 6. Het was dan ook een van de moeilijkste stukken. Op dat moment zat ik bij mannen die te hard reden. Toen heb ik me laten zakken naar een groepje vrouwen. Daar zat Greta Smit ook in. Dat groepje werkte super samen. We reden tegen de wind in, om de beurt op kop."

De finish

Iets minder dan een uur later dan winnaar Henk Angenent finishte Klasina als eerste vrouw van de vijftiende en voorlopig laatste Elfstedentocht. We vroegen haar wat ze voelde toen ze over de finish gleed.

"Het was een enorme ontlading. Als Friezin was het prachtig om te winnen. Ik was moe, maar opgelucht. Al snel kwamen mijn man, de sponsors en mijn collega's erbij. Dat was een heel mooi moment.

"Net na de finish ben ik gevallen en is mijn enkel dubbelgeklapt. Hierdoor moest ik de dagen erna met de voeten omhoog. Achteraf was het heel verstandig om even rustig aan te doen. Er kwamen zoveel telefoontjes en faxen, het was een gekkenhuis! Veel van deze periode ben ik vergeten. Er waren te veel indrukken."

In de uitzending

Benieuwd naar de rest van haar verhaal? Kijk dan vooral de video hieronder!