Gezin

Opgeruimd aan het nieuwe jaar beginnen

Het begin van het nieuwe jaar is hét moment om een frisse start te maken. Wat daarbij kan helpen, is een fris en opgeruimd huis. Opruimcoach Eefje Sedee is vandaag bij ons te gast en geeft hiervoor handige tips.

Eefje woont in Amstelveen samen met haar man en twee kinderen. Ze is 2,5 jaar geleden begonnen als opruimcoach. Haar website ging live tijdens de lockdown. Mede door corona heeft het goed uitgepakt, omdat iedereen meer thuis kwam te zitten dan voorheen. In het begin mocht ze niet bij mensen thuis langskomen om hen te helpen met opruimen, maar even later kwamen de opdrachten steeds meer binnenstromen!   

Een frisse start 

Het jaar 2022 is aangebroken en het begin van een nieuw jaar is het perfecte moment voor een frisse start. Bij een frisse start hoort een fris en opgeruimd huis. Daarom komt opruimcoach Eefje Sedee langs om ons te vertellen hoe je precies begint, welke opruim-methode goed werkt én hoe je die vervelende, welbekende rommella voor de rest van het jaar opgeruimd houdt.   

Eefje legt aan ons uit dat je op twee manieren kunt beginnen met opruimen. Je kunt klein beginnen, dat is overzichtelijk. Begin dan bijvoorbeeld met de rommella, zodat je een klein succesje hebt. Je kunt ook meteen met de ruimte beginnen waar je het meest tegenop ziet. Dan heb je die maar gehad. Begin met hetgeen waar jij je goed bij voelt, want je moet er echt even de tijd voor nemen. Plan een moment in en zorg dat je al je benodigdheden erbij hebt, zoals vuilniszakken en dozen. Dan ben je helemaal klaar om te beginnen!  

Categoriseren en sorteren 

Een fijne methode vindt Eefje om alle spullen uit de kast/la te halen voordat je begint met opruimen. Dan kun je gemakkelijk alles categoriseren en sorteren en keuzes maken. Je kunt eventueel afscheid nemen van spullen of sommige spullen netjes terug doen op de meest logische plek. Bij het uitzoeken raadt de opruimcoach aan om drie dozen te gebruiken: één voor spullen die je wilt doneren, één voor spullen die je wilt verkopen en één voor de spullen die niet in die ruimte horen. En dan nog een vuilniszak voor alles wat kapot is en weg kan.  

Houd de rommella opgeruimd 

Maar, hoe houd je die rommella nou voor het voor de rest van het jaar opgeruimd? Simpel. Zorg voor een vaste plek voor je spullen: één plek voor de scharen, één plek voor de sleutels. Er komen in het jaar weer nieuwe spullen bij, dus je moet het opruimen een keer in de zoveel tijd onderhouden. En, heel belangrijk: wees kritisch met wat je weer in huis brengt.   

Veel opruimsucces!