Gezin

Digitips van Pernille: Jouw kind en smartphones

Bij ons op de redactie kwam een kijkersvraag binnen, waarvan ongetwijfeld veel ouders het probleem herkennen. De vraag luidt als volgt: “Mijn zoon krijgt binnenkort zijn eerste telefoon en ik ben bang dat het een onderwerp van vele discussies gaat worden. Heb je tips?”

Tijden zijn veranderd... Kinderen hebben tegenwoordig al veel eerder een telefoon (mét internet) dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Het is dus meer dan logisch dat je als ouder nog moet uitvinden hoe je hiermee omgaat en wat voor afspraken je maakt met je kind. Pernille heeft drie tips!

 

Tip 1: Maak je kind mediawijs

De leeftijd waarop kinderen een smartphone krijgen lijkt steeds meer omlaag te gaan. Het is tegenwoordig niet gek als je er in groep 7 al een hebt. Sterker nog: op de middelbare school is het al een tijdje zo, maar soms worden smartphones zelfs in groep 7 of 8 al gebruikt tijdens de les. Kinderen moeten dan bijvoorbeeld iets over de lesstof opzoeken op hun telefoon.

Als je kind zo jong is, is het belangrijk dat je hem of haar goed begeleidt in wat je met een telefoon kunt doen. Uiteraard spelletjes spelen en appjes sturen, maar er liggen ook gevaren op de loer bij onder andere sociale media. Laat hem of haar inzien dat je hier op een veilige manier hiermee moet omgaan. Niet zomaar van alles plaatsen en al helemaal niet van anderen. Oftewel: maak je kind ‘mediawijs’.

 

Tip 2: Maak duidelijke afspraken 

Het is heel belangrijk om duidelijke afspraken met je kind te maken. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de kosten die een mobiele telefoon met zich meebrengt. Naast het prijskaartje van het apparaatje zelf, komen er ook prepaid- of abonnementskosten bij kijken. Wie betaalt wat? En mag je kind altijd maar te pas en te onpas op internet? Of juist alleen op WiFi?

Ook is het goed om te bespreken waar en wanneer er gebruik gemaakt mag worden van de telefoon. Mag hij bijvoorbeeld ’s avonds mee naar de slaapkamer of moet hij beneden blijven? En is er een maximale schermtijd of laat je die verantwoordelijkheid bij je kind? Wat je ook besluit, zorg dat het voor zowel jou als je kind duidelijk is wat de afspraken zijn. Daarmee voorkom je bij voorbaat al een hoop discussie.

 

Tip 3: Goedkeuringen geven voor het downloaden van apps 

Om invloed te hebben op welke apps je kind downloadt, kun je instellen dat jij als ouder eerst toestemming moet geven. Wanneer jouw kind dan iets wil downloaden, moet jij eerst op je eigen telefoon goedkeuring geven. Je zit er namelijk niet op te wachten dat er elke dag een betaalde of vreemde app wordt aangeschaft, zonder dat jij dat weet.

Bij zowel een iPhone als Android-telefoon kun je een gezinsgroep vormen, waarbij je als ‘gezinshoofd’ een melding krijgt wanneer een kind een app probeert te downloaden. Typ in Google ‘aankoopgoedkeuringen iPhone OF Android’ en je vindt alle informatie en hoe je dit in moet stellen.

Met bovenstaande drie tips levert het hebben van een mobiele telefoon hopelijk een stuk minder frustratie op. Want zo’n smartphone kan ook gewoon hartstikke handig zijn! Je kunt elkaar in ieder geval altijd goed bereiken.

Wil je deze tips nog even rustig bekijken in een video? Dat kan hieronder. En heb je een brandende digi-vraag aan Pernille? Stel hem dan zeker even op onze Facebookpagina.