Vrije tijd

Tentoonstelling Hoge Luchten in Stedelijk Museum Zutphen

De musea zijn helaas weer tijdelijk gesloten, zo ook het Stedelijk Museum Zutphen. Waar momenteel de tentoonstelling ‘Hoge Luchten, schatten uit het Rijks’ te zien is. Daarom heeft het museum de Hoge Luchten-kunstwedstrijd in het leven geroepen. Je kan tot 14 januari een foto insturen waarin je een van de Hoge Luchten-kunstwerken namaakt met alles wat je kan vinden in je huis.

Als je aan lucht denkt, gaat waarschijnlijk je eerste gedachte uit naar mooie wolken of een strak blauwe lucht. In de tentoonstelling Hoge Luchten ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht in steden. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland.  

Schilderijen 

In de tentoonstelling zijn prachtige schilderijen met indrukwekkende wolkenluchten te zien, zoals van de 17de-eeuwse schilders Albert Cuyp en Jan van Goyen. Maar ook van de belangrijke meester uit de Romantiek, Cornelis Springer. Andere schilders die je kunt bekijken zijn Johan Barthold Jongkind, Isaac Ouwater, Hendrik Keun, Frans de Hulst en Jan Weissenbruch.  

Lockdownchallenge 

Nu het museum door de lockdown dicht is, hebben ze de lockdownchallenge in het leven geroepen. De challenge: maak een Hoge Luchten-schilderij na met spullen die je thuis hebt liggen. Musea Zutphen heeft een selectie van de schilderijen gemaakt, waaruit je kan kiezen. Haal alles uit de kast: gebruiksvoorwerpen, textiel, Lego en ander speelgoed. Alles wat je maar in huis kunt vinden. Je kunt foto's insturen tot 14 januari door deze te delen op Instagram of Facebook met de #hogeluchten en @Museazutphen te taggen. 

 

Bron foto: Alexander Tromp