Gezin

Kinderen van gescheiden ouders aan het woord bij Villa Pinedo

Januari is – samen met september – de maand waarin de meeste scheidingen worden aangevraagd. Dit betekent dat veel kinderen te horen krijgen dat hun ouders niet langer bij elkaar zullen blijven. Een scheiding heeft niet alleen invloed op de ex-geliefden, maar op heel het gezin. Hoe ga je hier als ouder het beste mee om en hoe is een scheiding voor kinderen? Bij Villa Pinedo zijn de kinderen aan het woord. Want niemand weet beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders als zij.

Villa Pinedo

Jaarlijks horen 86.000 kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan. Momenteel wordt er veel aandacht besteed aan de problemen en ouders, maar weinig aandacht aan wat de impact voor de kinderen is. Wat hebben zij nodig? Daarom komen kinderen van gescheiden ouders bij Villa Pinedo aan het woord. Want wie weet er nou beter hoe het is om te leven met gescheiden ouders dan zij zelf? Het doel van Villa Pinedo is dat deze kinderen even gelukkig, veerkrachtig, stressbestendig en kansrijk kunnen zijn als alle andere kinderen. Villa Pinedo wil de benodigde support aan de kinderen bieden en de impact van een scheiding op lange termijn te beperken.  

Villa Pinedo biedt een online community aan waar kinderen van gescheiden ouders zich thuis voelen. In deze online omgeving kunnen de kinderen met elkaar praten. Dit kan gaan over praktische zaken, maar ook over gevoelens. Kinderen kunnen aan jongeren met ervaring vragen stellen over hun angsten, depressies, agressie en problemen. Inmiddels zijn er bijna 450 ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 26 jaar die zich als vrijwilliger voor Villa Pinedo inzetten.  

Buddyproject

Villa Pinedo koppelt met het buddyproject kinderen van gescheiden ouders aan de ervaringsdeskundigen. Met hun buddy bespreken kinderen de problemen en vragen rondom de scheiding. Een buddy oordeelt niet, dus de kinderen zijn vrij om alles te kunnen zeggen of vragen. Doordat de buddy’s zelf ook een scheiding hebben meegemaakt als kind, kunnen zij zich goed in de situaties van de kinderen verplaatsen. Een team van pedagogen en toegepast psychologen monitoren de digitale gesprekken om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.  

Het Buddyproject van Villa Pinedo wordt gesteund door de Nationale Postcodeloterij.