Entertainment

Golden Globes 2022: dit zijn de grote winnaars

Vannacht zijn in Beverly Hills de Golden Globes uitgereikt. De awardshow gaat over de beste films en series, maar er zijn óók twee muzikale categorieën. We hadden het er vanochtend in de uitzending al even over met Diederick. Daarom hier nu meer over de uitslagen.

The Golden Globes 

Vannacht werden alweer voor de 79e keer de Golden Globes uitgereikt. Dit is traditiegetrouw in het Beverly Hilton Hotel in Beverly Hills. Een Golden Globe is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt door de leden van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA). Dit is een groep van ongeveer 90 journalisten. De prijzen worden uitgedeeld ter erkenning van de beste films en series, in binnen- en buitenland.   

Eigenlijk worden de Golden Globes gezien als een voorproefje op de Oscars, die twee maanden later worden uitgereikt. Het komt vaak voor dat de genomineerden (en winnaars) van de Golden Globes awards ook kanshebber zijn voor een Oscar. Maar, dit is natuurlijk geen garantie!   

Op 13 december werden de nominaties bekendgemaakt door Snoop Dogg en HFPA-voorzitter Helen Hoehne. Tijdens dit event werd al duidelijk dat de populaire series Squid Game en Lupin meerdere nominaties in de wacht wisten te slepen.  

Kritiek 

De organisatie die de prijzen uitreikt (HFPA) krijgt al enkele jaren kritiek over het gebrek aan diversiteit. Als antwoord hierop lieten veel sterren weten de awardshow te boycotten. Grote bedrijven zoals Netflix en Amazon lieten al weten ook niet meer te willen samenwerken. De Amerikaanse televisiezender NBC besloot zelfs de awardshow niet meer uit te zenden. HFPA voerde, aan de hand van de kritiek, de nodige veranderingen door.   

Er werd een nieuwe jury gevormd in de hoop de mensen zo tevreden te stellen. Dit plan mocht helaas niet baten, ook mede dankzij de corona-pandemie. Er was vannacht geen traditionele rode loper én er was zelfs geen liveverbinding voor de mensen thuis. De show vond plaats in kleine kring en na afloop werden de winnaars bekend gemaakt via een persbericht en social media.   

Een overzicht van de winnaars vind je hier.

Ten slotte zijn er natuurlijk tijdens elke awardshow een aantal grote winnaars die de meeste awards mee naar huis mogen nemen. Benieuwd wie dat vannacht waren?  

De grote winnaars van de Golden Globes 

- Power Of The Dog: een film gebaseerd op een roman uit 1967 

- West Side Story: de remake van Steven Spielberg 

- Succession: een film over de schatrijke familie Roy  

En, ook leuk om te weten: de actrice die in de afgelopen jaren de meeste Golden Globes awards heeft gewonnen is niemand minder dan Barbara Streisand. Ze heeft in de afgelopen jaren 10 awards in ontvangst mogen nemen. De actrice die het meest is genomineerd is Meryl Streep, met 32 nominaties, gevolgd door componist John Williams, met 26 nominaties. Meryl Streep wist al haar nominaties in de wacht te slepen met haar acteerkunsten, maar Barbara Streisand won haar awards met acteren, compositie, produceren én regisseren. In de laatste categorie regisseren is Barbara Streisand trouwens de eerste vrouw die hier een award voor wist te winnen.