Hobby

Zó pimp jij je oude lampenkap

We hebben inmiddels de gezellige kerstverlichting alweer opgeruimd. Ons huis kan dus wel wat extra sfeer gebruiken en daarom komt Marrit de Lang met een leuke do-it-yourself tip langs. Ze heeft zelf oude lampenkappen opgepimpt door ze te omwikkelen met raffia en wol. Wij leggen aan je uit hoe je dit ook thuis kunt doen!

Marrit de Lang is 32 jaar en woont samen met haar man, dochter en zoontje in Leeuwarden. Marrit heeft een eigen interieurblog genaamd Donebymyself. Hier is ze in 2014 mee begonnen. Ook op haar Instagram deelt ze van alles over interieur. Vandaag laat ze ons zien hoe we onze oude lampenkappen kunnen opleuken. Misschien heb je thuis nog wel een lampenkap die je zat bent, die kun je zelf weer in een nieuw jasje steken. 

Een duurzame DIY

De kans is groot dat je de meeste spullen al in huis hebt. Je gebruikt allereerst een lampenkap naar keuze. Kijk of je nog een lampenkap in huis hebt die je niet gebruikt of die je niet meer zo leuk vindt. Als je dat niet hebt, is de kringloop (zodra deze weer open is) ook een goede optie. Daar vind je een hoop kappen voor een prikkie. 

Daarnaast heb je garen nodig die je om de lampenkamp heen gaat binden. Je kunt bijvoorbeeld raffiatouw of papiergaren gebruiken. Dat hebben ze bij de bouwmarkt en de hobbywinkel, maar je kunt het ook online bestellen. 

Beginnen maar!

We gaan aan de slag: je neemt je lampenkap. Je begint aan de binnenkant van de kap en dan wikkel je het touw van boven naar beneden om elkaar heen. Zorg dat de touwtjes goed aansluiten. Waarschijnlijk blijft het wel vast zitten omdat het strak tegen elkaar aan zit, maar je kunt ook af en toe een knoopje maken aan de binnenkant om er zeker van te zijn dat alles op zijn plek blijft zitten. En dan ga je door tot de lampenkap helemaal vol is.

Je laat dus de originele lampenkap eromheen zitten. Als je die niet mooi vindt of als de kap kapot is, kun je de stof eraf halen.

Wol gebruiken

Het is ook heel leuk om met wol aan de slag te gaan. Dan kun je een lampenkap met wat meer kleur maken van bolletjes wol die je nog thuis hebt liggen. Marrit houdt erg van breien, dus zij laat ons in de video hieronder ook zien hoe je een lampenkap met verschillende garen kunt elkaar combineren, waardoor je een leuk gestreept effect krijgt. Je kan de kleuren die je gebruikt dus aanpassen op je eigen interieur. Hoe dikker het garen is dat je gebruikt, hoe sneller je klaar bent. 

Veel succes!