Entertainment

Bart Maat wint ANP Nieuwsfoto 2021

Functie elders: je kan deze twee woorden niet meer horen zonder meteen aan het beeld te denken: Kajsa Ollongren met haar muts op, half rennend naar haar auto met papieren in haar hand. Hét beeld dat op dinsdag 11 januari is uitgeroepen tot de ANP Nieuwsfoto van 2021. Uit vijf genomineerde foto’s is het de foto van Bart Maat die de prijs binnensleept. Hij vertelt bij Koffietijd over hoe het beeld tot stand kwam en hoe het is om politiek nieuwsfotograaf te zijn.

Bart Maat

Via persbureaus WFA en Novum kwam Bart bij het ANP terecht, waar hij sindsdien als vaste freelancefotograaf werkt. Waarom hij politiek nieuwsfotografie zo interessant vindt? “In Den Haag is veel nieuws en dat wordt al vaak politiek nieuws. Dat blijkt toch ook echt heel afwisselend te zijn.” Een hobby maken van urenlang wachten voor een dichte deur, is ook niet aan Bart besteed. Maar, des te hoger is de beloning wanneer er dan wel een goede foto uit komt. Welk moment, na het winnende beeld van dit jaar, is hem erg bijgebleven? “Toen Lodewijk Asscher vicepremier was ging hij naar Groningen, waar hij oog in oog stond met mensen die emotioneel werden. Dat raakte mij ook.” In 2016 won Bart de eerste prijs in de categorie Politiek van de Zilveren Camera, de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek. In datzelfde jaar kreeg hij de Prinsjesfotoprijs, de prijs voor de beste politieke foto van het jaar.  

ANP Nieuwsfoto van het jaar

Voor de vierde keer wordt de ANP Nieuwfoto van het jaar, voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs, uitgereikt. De prijs is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om aandacht te creëren voor de nieuwsfotografie in Nederland. Dit jaar bestond de jury uit Leo Blom (freelance beeldadviseur), Dick Möller (De Telegraaf) en fotojournalist Angeliek de Jonge. Uit 150 geselecteerde nieuwsfoto’s ontstonden 5 nominaties: ‘Functie Elders’ van Bart Maat, gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire van Ramon van Flymen, steunbetuigingen aan Peter R. de Vries van Koen van Weel, coronademonstranten ‘Nederland in Verzet’ van Robin van Lonkhijsen en Max Verstappen na het winnen van het wereldkampioenschap van Remko de Waal. De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Beeld en Geluid Den Haag en was dit jaar via een livestream te volgen. De jury koos voor ‘Functie Elders’ van Bart Maat.  

‘Functie Elders’

Het winnende beeld van Bart hebben we allemaal wel voorbij zien komen op het nieuws, in de kranten en overal op sociale media. Op de foto is Kajsa Ollongren te zien die slordig omgaat met de formatiepapieren. Deze papieren wakkerden meerdere discussies aan en volgens Jurylid Leo is het ‘een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde’. De foto kwam tot stand tijdens een van de eerste dagen in de formatie. “Rutte zou die dag op bezoek komen. Ik was van plan om er vroeg te zijn en om de verkenners naar binnen te zien gaan.” Eenmaal aangekomen hoorde Bart dat ze al binnen waren. Het zat hem niet mee, want het was ook nog eens een regenachtige dag. “Toen kwam zij opeens naar buiten.” Wanneer hij achter de clue van de foto kwam? “Ik had het eerst niet in de gaten en had de foto al weggestuurd. Later ben ik pas gaan kijken met een collega wat erop stond.” Dan heb je opeens dít op je camera staan. Bart rent naar de politieke redactie, waarnaar het balletje is gaan rollen. Dat iedereen nu weet voor wie je moet oppassen in Den Haag, is soms te merken aan de reacties. “Er wordt wel vaak naar me gekeken door politici, dan doen ze alsof ze papieren verstoppen. Er wordt dus wel grapjes over gemaakt.” 

Naast de juryprijs werd ook de publieksprijs uitgereikt. Elke maand kon het publiek online stemmen op hun favoriete nieuwsfoto. Maandelijks kwam daar één winnaar uit, die daarmee ook genomineerd is door de jaarlijkse ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs. Deze prijs, tot niemands verbazing, is ook naar het beeld van Bart Maat gegaan. Hij hoeft zeker niet te zoeken naar een functie elders.