Dieren

De do's and don'ts tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

Haal je verrekijker tevoorschijn en pak pen en papier: het is tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling! Op 28, 29 en 30 januari kan je weer helemaal losgaan met tellen, en dat gewoon vanuit je woonkamer. Maar hoe kun je je hier op voorbereiden?

Daarvoor schuift Andrea van Pol weer gezellig aan. Ze laat ons ook weten hoe je het best vogels naar je tuin lokt en wat nou wél goed en niet goed is voor de gezondheid van de vogels. Een soort vogels tellen voor dummies dus. Kijk, da's even handig.

Verantwoorde voeding

Want dit is volgens Andrea hét moment je tuin alvast vogelklaar te maken. Dus zorg dat je wat lekkers en verantwoords in huis haalt! "Voor vogels is het vooral in de winter belangrijk om ze extra voeding te geven. Het kost hen dan namelijk veel meer energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. Alle extraatjes zijn daarom zeker niet verkeerd."

WEL DOEN: koop zadenmengsels, fruit of extra energiebronnen als vetbollen en pinda's.

NIET DOEN: absoluut niks in plastic netjes. Vetbollen en pinda's zitten vaak verpakt in plastic netjes, wat heel handig lijkt. Want je hangt ze zo op in de tuin. Maar doe dit dus niet! De plastic netjes komen ook weer in de natuur terecht. Waardoor dieren het plastic kunnen op eten. En dat is natuurlijk niet gezond. 

NIET DOEN: leg geen brood en pindakaas neer die voor mensen bedoeld zijn.

WEL DOEN: ga voor speciale vogelpindakaas!

"Weest niet bang dat je ze te veel voert, want vogels kunnen, in tegenstelling tot mensen, heel goed stoppen met eten en overeten nooit. Anders worden ze zelf ook een makkelijkere prooi."

Drinkwater

WEL DOEN: als de temperaturen zacht zijn buiten.

NIET DOEN: als het hard vriest. Want dan kunnen ze niet badderen. Geef ook GEEN water met zout of suiker. Zout is ongezond voor ze en in suikerwater kunnen ze ook niet lekker badderen, want daar gaan ze van kleven. Niet doen dus. 

Vogelklaar?

Dan nog één belangrijk punt tijdens de vogeltelling: je telt de vogel pas als hij je tuin invliegt én landt. Heb je een opfriscursus nodig om de vogels ook te herkennen? Bekijk dan het fragment hieronder of ga voor meer informatie naar deze pagina. De Nationale Tuinvogeltelling is een initiatief van de Vogelbescherming

De Vogelbescherming wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.