Gezin

Grensoverschrijdend gedrag: waar kun je terecht?

Precies een week geleden keken we allemaal naar de uitzending van BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Dat heeft ontzettend veel teweeg gebracht. Zoveel zelfs dat het Centrum voor Seksueel Geweld na de uitzending maar liefst 508% meer telefoontjes binnen kreeg en 28 keer meer chats dan normaal.

Heb jij de BOOS uitzending al besproken met je (klein)kinderen? Deze aflevering is namelijk volgens Elsbeth Reitzema, deskundige bij Rutgers, een goed haakje om het te hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe praat je hierover met anderen? Vandaag vertelt ze bij Koffietijd hoe je zo'n lastig gesprek opent.

Het is jouw lijf

Als iets zó groot in het nieuws voorkomt, kun je dat makkelijker als haakje gebruiken om een gesprek te beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met: "Heb je de BOOS uitzending ook bekeken? Of heb je gelezen in het nieuws?" Vervolgens is het belangrijk dat je in het gesprek vertelt, dat hoe jong of hoe oud ze zijn, dat het hun lichaam is en dat ze daar te allen tijde over mogen beslissen. Het is belangrijk dat ze leren om hun eigen grenzen aan te geven en dat het strafbaar is als andere mensen over jouw grenzen heengaan. Tegen jonge kinderen is het belangrijk om te zeggen dat een volwassene nóóit iets seksueels met je mag doen", aldus Elsbeth.

Blijf rustig als ouder

Als ouder moet je ervan bewust zijn dat je kind dit kan overkomen. "Dus wanneer ze vervolgens eerlijk hun verhaal doen, is het van belang om goed te luisteren. Blijf vooral heel rustig. Het komt vaak voor dat ouders heftig reageren maar dat werkt averechts. Kinderen spiegelen zich namelijk aan ouders en dat maakt het alleen maar lastiger als je dit net vertelt. Neem het serieus en kijk samen wat je hiermee kunt doen. Kijk en luister vooral ook naar wat je kind zelf wil. Laat hem of haar in charge en biedt daar hulp bij waar nodig. Dat kan ook bij instanties."

 

Mocht je zelf ergens mee zitten of meer informatie willen, dan is dit een lijst van instanties waar je terecht kunt!

Slachtofferhulp Nederland
Telefoon: 0900-0101 (ma t/m vr 08:00 – 20:00)
Of via de chat op: www.slachtofferhulp.nl 

Centrum Seksueel Geweld
Telefoon: 0800-0188 (24/7)
Of via chat op: www.centrumseksueelgeweld.nl (ma t/m vr 16:00 - 06:00, za en zo van 20:00 tot 06:00)

Mind Korrelatie
Telefoon: 0900-1450 (ma t/m vr van 09:00 tot 21:00)
Of via de chat op: www.mindkorrelatie.nl

Kindertelefoon
Telefoon: 0800-0432 (elke dag van 11:00 tot 21:00)
Of via de chat op: www.kindertelefoon.nl