Gezin

Parket of laminaat, welke vloer past beter bij jou?

Wanneer je toe bent aan een nieuwe vloer zul je merken dat er een goot aanbod is. Zo is parket de meest duurzame vloer, is een pvc vloer ontzettend makkelijk in onderhoud en laminaat in een handomdraai zelf te leggen.

Laminaat en parket hebben allebei een bijzonder natuurgetrouwe look. Ben je benieuwd wat de verschillen tussen beide vloeren zijn? We leggen het graag aan je uit!

Dit is het verschil tussen parket en laminaat

Een parketvloer bestaat uit verschillende lagen hout, waarvan de toplaag van massief eiken hout gemaakt is. Dit noemen we ook wel lamelparket. Door een massief houten toplaag is een parketvloer ontzettend sterk en gaat hij jarenlang mee. Een parketvloer wordt dan ook vaak gezien als een duurzame investering. Laminaat van Floorlife is tegenwoordig bijna niet van een echte houten parketvloer te onderscheiden. Dankzij de nieuwste technieken komen het houtpatroon en de structuur nagenoeg overeen. Daardoor zie je niet alleen nerven en noesten, maar voel je ze ook in de planken. Het belangrijkste voordeel van laminaat ten opzichte van een parket vloer is het eenvoudige onderhoud.  

Hoe kun je je vloer het beste onderhouden?

Zoals hierboven aangegeven is het onderhouden van een laminaatvloer zo gepiept. Stofzuigen met een zachte borstel en dweilen met een uitgewrongen dweil is al genoeg om je vloer lekker schoon te krijgen. Het is wel belangrijk dat je dweil niet te nat is. De houten planken van een laminaat vloer kunnen niet zo goed tegen water en kunnen kromtrekken door waterschade. Dat willen we natuurlijk niet! Zuinig aan met het water, dus.

Een parketvloer heeft daarentegen wat meer onderhoud nodig. Om de authentieke look van een echte houten parket vloer te behouden is het belangrijk om de vloer regelmatig te oliën. Daarmee voorkom je ook slijtageplekken. Doordat de toplaag van een Floorlife parketvloer extra dik is en van massief eiken hout is gemaakt, is de vloer minder gevoelig voor deuken en krassen dan laminaat. Als je iets laat vallen zal er in veel gevallen niet direct een deuk in je parket vloer ontstaan.  

Het leggen van de vloer

Wanneer het op het leggen aankomt, is het leggen van een laminaat vloer gemakkelijker dan het leggen van een parketvloer. De planken van een laminaat vloer zijn voorzien van een handig clicksysteem, waardoor de planken eenvoudig in elkaar te klikken zijn. Mede hierdoor is het leggen van een laminaat vloer prima zelf te doen. Het leggen van een parket vloer vergt wat meer ervaring en kennis. Hoewel de planken zijn voorzien van een clicksysteem is een parketvloer in tegenstelling tot laminaat een natuurproduct. Een natuurproduct leeft, waardoor de planken kunnen uitzetten en krimpen. Dit wordt ook wel werking genoemd. Hierdoor klikken de parket planken niet altijd zo eenvoudig in elkaar.  

Looks

Mensen kiezen vaak voor een parketvloer door de natuurlijke, warme en luxe uitstraling. Er wordt dan ook vaak gezegd dat een parket vloer de waarde van je huis verhoogd. Doordat de vloer leeft, wordt hij met de jaren alleen maar mooier. Ondanks dat een laminaat vloer tegenwoordig bijna niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden is, blijven er altijd verschillen. Je kunt de natuur niet volledig nabootsen in een laminaatvloer.

Hopelijk ben je wat wijzer geworden door het lezen van dit artikel. Waar gaat jouw keuze naar uit, een parketvloer of toch lamiaat?