Gezin

(H)erkenning voor alleenstaande ouders

Stichting Dona Daria en Stichting Single SuperMom zetten zich beiden al jaren in voor het verbeteren van het welzijn en de sociaaleconomische positie van alleenstaande ouders. In Nederland zijn er zo’n 600 duizend eenoudergezinnen. Daarvan heeft de helft moeite met het aan elkaar knopen van de eindjes. In bijna 100 duizend gezinnen is er sprake van armoede.  

Stichting Dona Daria heeft veel ervaring met grootschalige (Europese) projecten voor alleenstaande ouders. Single SuperMom haar expertise ligt bij lobby op landelijk niveau en heeft een groot netwerk van alleenstaande moeders. De twee stichtingen bundelen hun krachten en richten samen het 1-ouderpunt op. 

Het 1-ouderpunt: herkenning en erkenning

Het 1-ouderpunt is een community voor alleenstaande ouders – zowel voor vaders als moeders. Alleenstaande ouders kunnen hier terecht voor advies en (h)erkenning. Zo kunnen zij bijvoorbeeld vragen stellen over hun rechten en plichten, financiële zaken, maar ook over omgang met hun ex-partner, een nieuwe relatie of over de opvoeding. In de 1-ouderpunt community kunnen de antwoorden op al deze vragen gevonden worden die beantwoord zijn door zowel professionals, als andere (alleenstaande) ouders. Het 1-ouderpunt werkt met een netwerk van deskundige adviseurs, waarvan veel van hen zelf ook alleenstaande ouder zijn. Het delen van ervaringen zorgt voor herkenning en erkenning.  

Eén platform 

Er zijn natuurlijk al veel organisaties en instellingen die hulp bieden voor alleenstaande ouders, maar dit is allemaal versnipperd. Het is lastig om voor alleenstaande ouders te weten waar ze daadwerkelijk naartoe moeten voor hulp. Daarmee hoopt het 1-ouderpunt te helpen. Het is een platform waar alles samenkomt. In eerste instantie is het natuurlijk gericht op de alleenstaande ouders, maar dit platform is er ook voor lokale organisaties en professionals die zich met dit vraagstuk bezighouden. Het 1-ouderpunt hoopt alle professionals zo te verzamelen op één platform, “Want ook door samen te werken kom je een stuk verder” aldus Patricia Ooms – directeur van Stichting Dona Daria.  

De perfecte samenwerking  

Stichting Dona Daria en Stichting Single SuperMom bundelen hun krachten voor het 1-ouderpunt. Dona Daria heeft van oudsher veel expertise in het vinden, bereiken en benaderen van vrouwenvraagstukken. De stichting heeft bepaalde methodieken ontwikkeld als het gaat over onderwerpen die moeilijk bespreekbaar zijn. Stichting Single SuperMom zit vooral in de hoek van ervaringsdeskundige. Eva Yoo Ri heeft Single SuperMom opgericht, omdat zij zelf alleenstaande moeder is. Zij weet als geen ander hoe het is om het alleen te moeten doen. Met de expertises van de twee stichtingen is de perfecte samenwerking ontstaan. Met deze samenwerking hoopt Eva vooral dat het met alle kinderen in Nederland beter gaat, of ze nou alleenstaande ouders hebben of niet. “Ik hoop op een wereld waarin niet zoveel armoede is” aldus Eva. 

Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij heeft het 1-ouderpunt een eenmalige schenking ontvangen als steun voor het project.   

Voor meer informatie over het 1-ouderpunt: kijk het fragment hieronder.

 

Bron foto: 1ouderpunt.nl