Gezin

#Mombracing: steun andere moeders

“Krijgt jouw kind flesvoeding in plaats van borstvoeding? Slaapt hij nu nog stééds bij jou in bed? Hoezo mogen jouw pubers tot zo laat uitslapen?” Momshaming. Misschien heb je er weleens van gehoord. Uit onderzoek van Kek Mama blijkt dat 77% van de moeders hier last van (heeft) gehad. Soms lijkt het alsof je niks goed kan doen als moeder.

Moeders worden te veel bekritiseerd. Tijd voor verandering, vindt Kek Mama. En wij van Koffietijd sluiten ons hier volledig bij aan.

Wij spraken hoofdredacteur van Kek Mama, Jannine Berkelaar over mombracing. Ze vertelt aan ons dat ze het ontzettend belangrijk vindt om moeders van alle leeftijden een hart onder de riem te steken. Want: “het moederschap is al ingewikkeld genoeg”. En niemand verdient het om hier onnodig commentaar op te krijgen!

Om mombracing te stimuleren besloot Kek Mama de ‘So What-movement’ te beginnen. Ze inspireren moeders om hun kinderen op te voeden zoals zij dat willen. Wil een moeder juist fulltime werken, of besluit de moeder om thuis te blijven bij haar kind(eren)? So What!

Een klein wondertje

Het moederschap is één van de mooiste dingen je kan meemaken in je leven. Een klein wondertje dat in jouw buik uitgroeit tot een baby en voordat je het weet begint aan de eerste dag op de middelbare school. Bij het moederschap komt een hoop verantwoordelijkheid kijken en het liefst wil je alles perfect doen. Helaas bestaat perfectie niet en zijn er genoeg mensen online, of misschien wel in je omgeving die ons hierop willen wijzen. En oh ja: de (schoon)moeders, vriendinnen of (schoon)zussen die ons graag op onze fouten wijzen mogen we natuurlijk niet vergeten.

Momshaming

Het is allemaal al lastig genoeg. De slapeloze nachten en huilbuien van je baby gaan je niet in je koude kleren zitten. Vervolgens zit je met een peuter die ’s nachts in bed plast en als kers op de taart heb je voordat je het weet een puber die (bijna) niet naar je luistert. Mensen die dan ook nog eens commentaar hebben over hoe jij je kind opvoedt kun je er dan echt niet bij hebben.  

Misschien ben je inmiddels moeder van volwassen kinderen en heb je minder te maken met momshaming. Het verschil met een aantal jaar geleden en nu is namelijk dat veel vrouwen zich geroepen voelen om hun mening klaar te hebben staan op basis van een foto op social media. Talloze BN’ers krijgen bakken met kritiek over zich heen als ze besluiten een leuke foto van hun kleine spruit te plaatsen. Compleet onnodig.

Mombracing

Laten we ons liever richten op mombracing. Bekritiseer een moeder niet langer omdat zij haar kinderen anders opvoedt dan jij. Steun elkaar juist wat vaker, want die steun kunnen moeders zo goed gebruiken. Jonge moeders weten zélf ook wel dat ze jong zijn. Het is niet nodig om hen te vragen of ze er zelf voor hebben gekozen om zwanger te worden. Je hoeft je al helemaal geen zorgen te maken over hoe lang een moeder borstvoeding besluit te geven. En ja, al lijkt het vaak onmogelijk: ook tieners kunnen vrouwen zelf opvoeden. Vrouwen zijn sterk en kunnen, al dan niet met een partner, zelf beslissen wat het best is voor hun kind. “Er bestaat geen moeder zoals jij, en geen kind als dat van jou”, aldus Jannine Berkelaar.

Wat we vooral willen duidelijk maken is hoe belangrijk het is dat moeders elkaar in hun waarde laten. Vrouwen hebben het zwaar genoeg. Wees lief voor elkaar en verspreid positieve energie. Lieve vrouwen: stop momshaming, ga voor mombracing!  

Mocht je het leuk vinden om hier nog meer over te lezen: de mombracing special van Kek Mama ligt nu in de winkels.