Hobby

Maak je eigen geurkaarsen

Kaarsen zijn vaak echte sfeermakers in huis. Én ze kunnen ook nog eens voor een heerlijke geur zorgen. Heb je nog wat lege potjes in je kastjes staan? Dan heeft Marrit een hele leuke tip voor jou!

Laten we bij het begin beginnen. Wat heb je allemaal nodig om je eigen geurkaars te maken? 

  • Potjes om de kaarsen in te gieten 
  • Kaarsenwas 
  • Lonten en lonthouder
  • Sateprikkers  
  • Geurolie 
  • Maatbeker 
  • Pan 

Aan de slag 

Bereid eerst het potje voor. Pak een lont die je met een lonthouder vastmaakt in het midden van het potje. Zo voorkom je dat je lont gaat verschuiven tijdens het gieten van de was.  

Daarna kun je de kaarsenwas gaan smelten. Plaats een pan op het fornuis en doe hier je maatbeker met kaarsenwas in. Giet met bijvoorbeeld een waterkoker wat warm water in de pan en zet het vuur zachtjes aan. Laat de kaarsenwas au-bain-marie smelten. Als de was gesmolten is kun je flinke scheut geurolie naar keuze toevoegen.   

Vervolgens kun je de kaars gaan gieten. Wees voorzichtig en pas op dat je je niet verbrandt! Giet de warme was voorzichtig in het potje en let op dat je lont goed blijft zitten. De kaars moet nu ongeveer twee uur afkoelen en stollen.  

Kaarsen versieren met droogbloemen 

Mocht je het leuk vinden om lekker creatief bezig te zijn, dan kun je er ook voor kiezen om een weckpotje te gebruiken in plaats van een potje. Deze kun je dan leuk versieren met bijvoorbeeld met wat droogbloemen. Let op, als je een weckpotje gebruikt heb je wel drie lonten nodig in plaats van slechts één.  

Volg dezelfde stappen als net beschreven en maak je lonten vast met satéprikkers, zoals Marrit in de video hieronder laat zien. Laat de gegoten kaarsenwas even afkoelen en stollen. Voordat de kaars volledig gestold is, kun je gezellig wat droogbloemen op de kaars neerleggen.  

Experimenteren met geuren 

Zo makkelijk was het dus, nu heb je je eigen kaars gemaakt! Geef de kaars een mooi plekje in je huis en genieten maar. Vind je het leuk om hierna nog meer kaarsen te maken en ook een beetje te experimenteren met verschillende geuren? Neem dan eens een kijkje op deze webshop! Hier kun je heerlijke geuren bestellen.