Hobby

Voorjaarskriebels in de slaapkamer 

Iedereen voelt ze weer: de voorjaarskriebels. De voorjaarskriebels zorgen niet alleen voor blijheid in parken en op terrassen, maar ook voor opruimwoede door het huis. De winterkleding gaat weer naar zolder, de kasten worden weer strakgetrokken en het tuinmeubilair wordt weer naar buiten gehaald. Maar veel mensen vergeten dat ook de slaapkamer onder handen nemen enorm belangrijk is. Opruimcoach Eefje Sedee geeft je aantal goede tips voor een frisse en opgeruimde slaapkamer.  

Schoon, schoner, schoonst 

De slaapkamer is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt bij een grote voorjaarsschoonmaak. Maar ook de slaapkamer wordt erg snel vies. Je brengt er natuurlijk ook vrij veel tijd door. Wat veel mensen niet weten is dat er veel huisstofmijt, vocht, haren en schilfers rondom het bed zitten. Het is daarom erg belangrijk om ook deze ruimte schoon en opgeruimd te houden. Daarbij helpt een fijne, schone en opgeruimde kamer ook bij een goede nachtrust. “Dus ik zou zeggen: kijk echt elk seizoen even naar alle ruimtes in het huis, maar vergeet vooral de slaapkamer niet”, vertelt Eefje.  Eefje geeft ons vandaag een aantal tips voor een frisse en opgeruimde kamer. Zo nemen we het bed, het nachtkastje en de welbekende kledingstoel onder handen.  

Het bed 

Het bed is natuurlijk hét meubelstuk waar je de meeste tijd doorbrengt als het gaat om de slaapkamer. Het is daarom erg belangrijk om je beddengoed schoon te houden. Probeer het dekbedovertrek minstens eens in de twee weken te wassen. En het liefst één keer per week. Sla ook niet door met het kopen van beddengoed. Je hebt er eigenlijk maar twee nodig. Eén ligt op je bed en de ander in de kast of wasmachine. Neem ook deze voorjaarsschoonmaak even de tijd om uit te zoeken welk beddengoed je nou echt gebruikt en welke er in de kast blijven liggen. Is je beddengoed geel en grijs zijn geworden, gooi ze dan ook weg.  

Houd ook het matras schoon. En het ideale moment om dit te doen is tijdens het verschonen van je beddengoed. Maak je bed niet gelijk op zodra je uit bed stapt, maar laat je matras even luchten. Minimaal een uurtje. Als je je bed direct opmaakt heeft het vocht dat je ‘s nachts hebt verloren geen kans om te verdampen. En zulke warme en vochtige plekken vinden mijten nou net het fijnst.  

Naast de hoes van je kussen, kan je ook het hoofdkussen zelf gewoon wassen. Kussens van dons, wol, synthetisch materiaal en zelfs schuim kunnen vaak gewoon in de was. Probeer dit ook af en toe te doen. 

Opruimen 

Je beddengoed opruimen is soms best een gedoe. En misschien betrap je jezelf erop dat je je beddengoed vaak verfrommeld opbergt. Maar goed opbergen is belangrijk. Zo behoud je de kwaliteit en het gaat stof en schimmel tegen. De tip van Eefje: vouw de punten in elkaar en maak er een pakketje van.  

Het nachtkastje 

Eefje vergelijkt het nachtkastje met de bestek- en rommella van de keuken. “Je dumpt alles erin waarvan je even niet weet waar het terecht moet komen. Eigenlijk is het belangrijk dat je hier dus ook eens in de zoveel tijd even grondig doorheen gaat. Want rust in je slaapkamer betekent rust in je hoofd”, aldus Eefje.  

Gooi dus weg wat weg kan, geef dingen die er niet thuishoren een andere plek. Laat alleen de echt nodige dingen in je nachtkastje liggen. Minimaliseer ook wat boven op het nachtkastje ligt. Houd het bij het boek dat je leest, een geurkaas, notitieboekje en pen. “Dit notitieboekje raad ik je aan als je net als ik de beste ideeën krijgt zodra je in bed ligt. Door het gelijk op te schrijven creëer ik weer rust in mijn hoofd”, vertelt Eefje. 

De welbekende kledingstoel  

Iedereen heeft wel een dumpstoel in de kamer staan. Maar volgens Eefje moet de stoel gelijk de deur uit. Vervang de stoel door een aantal haken in de slaapkamer. Dit zorgt ervoor dat de kamer er gelijk een stuk opgeruimder uitziet. Daarnaast hang je de kleding ook netter op, waardoor het mooier blijft. Ook heb je minder ruimte aan de haken, waardoor je sneller geconfronteerd wordt om iets met de kleding te doen. 

Opbergen in bed? 

Kom je nou kastruimte tekort? Dan heeft Beter Bed hét bed voor jou. Het bed heeft namelijk een opbergruimte. Wil jij hier nou kans op maken? Doe dan mee met onze winactie!   

Wil je Eefjes tips rustig bekijken? Kijk dan het fragment hieronder.