Wel is er een groeiend aanbod aan Chinese smartphones op de internationale markt. Zijn deze veilig om te gebruiken wat betreft privacy? We bespreken de reputatie van verschillende Chinese smartphoneproducenten.
Bron van alle wantrouwen jegens Chinese smartphoneproducenten is toch wel de commotie rondom Huawei. Wegens verdenking van spionage en banden met de Chinese overheid, werd de fabrikant in 2019 op de zwarte lijst gezet door toenmalig president Donald Trump. Google mocht vervolgens nieuwe Huawei-toestellen niet meer keuren, waardoor deze nieuwe Huawei-toestellen vanaf dat moment geleverd werden zonder de Play Store, andere Google-apps en zelfs standaard veiligheidsupdates voor Android.
Ook ontbrak sindsdien de ingebouwde veiligheidscheck voor apps op Huawei-toestellen. Huawei probeerde het verlies van de Google-diensten nog wel te compenseren met eigen alternatieven, maar internationaal is de rol van Huawei op de smartphonemarkt uitgespeeld.
Betekent dat dan dat je ook smartphones van andere Chinese producenten moet wantrouwen? Het kan natuurlijk nooit kwaad om kritisch te zijn en wat onderzoek te doen voor je tot de aankoop van een Chinese smartphone overgaat, maar er zijn ook Chinese smartphonefabrikanten die hun best doen om de privacy van gebruikers op orde te krijgen en houden. Dat geldt in het bijzonder voor OPPO, dat ervoor zorgt dat alle gegevens van gebruikers zowel versleuteld als geanonimiseerd worden.
Omdat te bewerkstellingen heeft met boven op alle kernbeveiligingsfuncties van Android eigen aanvullende beveiligingsmaatregelen toegevoegd. OPPO gooit dan ook steeds hogere ogen op de internationale markt met haar uitstekende toestellen. De nieuwste is de OPPO Find X5, een toestel met goede specificaties dat pas in maart op de markt verschenen is en voorkomt in menig recent top 10 lijstjes van de beste smartphones van het moment.
Een andere Chinese smartphoneproducent, die een groeiend aandeel heeft in de internationale smartphonemarkt, is OnePlus. OnePlus maakt al vanaf 2013 smartphones, waarbij in eerste instantie het doel was om goede specificaties aan te bieden tegen een lage prijs. Het feit dat de telefoon in Nederland in eerste instantie alleen op ingewikkelde manieren via importconstructies te krijgen was, droeg niet bepaald aan het opbouwen van afzetmarkt hier.
Inmiddels wijdt OnePlus zich niet meer aan lage prijzen, maar wel aan sterke high-end smartphones die de concurrentie met Samsung moeten aangaan. Qua privacy stond OnePlus er tot 2017 slecht voor, tot men met tegenzin haar leven beterde. Sindsdien zijn er nauwelijks nog klachten te horen over OnePlus, dat interessant gezien onder hetzelfde moederbedrijf valt als OPPO.
Zoek je een smartphone met fantastische specificaties voor een wat budgetvriendelijkere prijs, dan kun je bij een telefoon van Xiaomi uitkomen. Dit bedrijf dat ook andere consumentenelektronica produceert krijgt ook in Nederland steeds meer voet aan de grond. Maar, dat heeft het niet te danken aan haar track record op het gebied van privacy. Xiaomi trekt zich weinig aan van klachten over haar privacybeleid en geeft aan graag haar gebruikers ‘beter te willen leren kennen’. Geen probleem als je ‘niks te verbergen’ hebt, maar niet voor iedereen een even prettige gedachte.
Uit praktische overwegingen is een telefoon van Huawei dus sowieso geen goede aankoop en op het gebied van privacy kun je vraagtekens zetten bij Xiaomi, zeker als je ook je kind op je smartphone laat. Maar een smartphone van OnePlus en in het bijzonder een van OPPO is zeker het overwegen waard.