Hobby

Het perfecte moederdagcadeau: een kleurrijk plantenstuk

Moederdag staat weer bijna voor de deur, maar wat geef je dan? In plaats van een standaard bosje bloemen, is het veel leuker om een mooi plantenstuk te maken! Of zoals onze groenexpert Romeo zegt: een boeket met wortels. Hij heeft weer de beste tips om dit op de kleurrijkste manier te doen. Want ja, wie wil er nou geen voorjaarstuin vol kleuren? En bovendien kun je van een kleurrijk plantenstuk in de tuin, véél langer genieten.

Stap voor stap

Om een mooi plantenstuk te maken heb je niet heel veel nodig. Wel is het belangrijk om het zorgvuldig en goed te doen. Lees daarom hieronder precies hoe je zo’n kunstwerk maakt.  

Stap 1 
Zorg er natuurlijk voor dat je een plantenbak, planten en bloemen hebt.  

Stap 2 
Zoek planten uit die mooi bij elkaar staan. Ze hoeven niet per se qua soort hetzelfde te zijn, zolang het maar een mooi geheel is en de kleuren goed verdeeld zijn. Ook kun je natuurlijk je eigen stijl eraan toevoegen. 

Stap 3 
Als je alles hebt uitgekozen kun je de planten en bloemen één voor één in de plantenbak doen. Zorg er alleen wel voor dat je ze er niet recht in zet, maar juist zo dat het over de pot hangt. De bedoeling is dat je ze daksgewijs stapelt naar boven. Zodra je boven bent draai je om naar beneden en ga je weer op dezelfde manier verder. Uiteindelijk ontstaat er een bolvormpje. (Bekijk het fragment onder dit artikel voor een demonstratie) 

Stap 4 
Het plantenstuk kun je natuurlijk nog verder aankleden. Naast alle bloeiende planten is wat groens toevoegen extra leuk. Dat zorgt voor een speels effect. Zoals mooie bruine of groene takken. 

Verzorging

Je wilt natuurlijk de hele zomer door bloemen hebben, dus zodra een bloem is uitgebloeid pluk je de bloem weg. Hierdoor krijgen de nieuwe knoppen eronder de kans om tot bloei te komen. En qua water geven is te veel water nooit goed. Je kunt beter wat te weinig water geven en er uiteindelijk wat bij gooien, dan dat de planten verdrinken. Ook moet je altijd zorgen voor een gat onder in de pot, zodat het water weg kan. Om nog een laatste advies te geven: planten kun je het beste in de avond water geven, dan is de zon namelijk weg. Op die manier verdampt het water niet meteen. 
 
Tip: doe een zonnebloem in je plantenstuk. Dan staat niet alleen je moeder, maar ook je kunstwerk in het zonnetje!