Gezondheid

Goede hardloopschoenen, hier moet je op letten

Natuurlijk zijn looptechniek en training belangrijk bij het voorkomen van blessures tijdens het hardlopen. Maar de keuze voor de juiste hardloopschoenen speelt zeker ook een rol.

Goede hardloopschoenen ontzien je voeten, bieden comfort en ondersteunen een goede hardlooptechniek. We bespreken een aantal belangrijke zaken waaraan goede hardloopschoenen moeten voldoen.

Demping

Onderschat niet het belang van demping, zeker niet als je zelf relatief groot en/of zwaar bent. Tijdens het hardlopen dreun je telkens weer op de grond, waar je voeten en gewrichten een aardige opdoffer van krijgen. Blessures aan de gewrichten zijn dan ook veelvoorkomend bij hardlopers. Hardloopschoenen met goede demping kunnen het risico hierop verminderen.

Dat geldt in het bijzonder voor de schoenen van Hoka One One, die voorzien zijn van een extra tussenzool en tot wel 2,5 keer meer demping kunnen bieden dan andere hardloopschoenen. Je kunt jouw paar Hoka One One hardloopschoenen bestellen bij CAMPZ.

Goede ventilatie

Natte, zweterige en oververhitte voeten zijn niet prettig als je lang wilt kunnen blijven lopen. Toch is de kans dat je voeten gaan zweten groot tijdens het hardlopen. Daarom is het belangrijk dat je hardloopschoenen voorzien zijn van goede ventilatie. Die bevindt zich dan doorgaans aan de bovenzijde, in de vorm van luchtgaten met een soort gaas eronder. Het zorgt voor luchtigheid van bovenaf die je voeten een stuk comfortabeler kan maken tijdens het hardlopen.

Comfortabele pasvorm

De vorming van de schoen en het voetbed van de hardloopschoenen zijn een belangrijke reden waarom je hardloopschoenen eerst moet passen en uitproberen voordat je ze definitief besluit aan te schaffen. Ook al is de ventilatie en de demping dik in orde, als je voet door de schoen afgekneld wordt op sommige plaatsen, kun je er nog niet comfortabel op hardlopen.

Ieder mens heeft weer andere voeten en ieder paar schoenen is ook anders gevormd; in sommige schoenen passen je voeten wel comfortabel en in andere niet. Houdt er rekening mee dat tijdens het lopen je voeten tot een centimeter kunnen uitzetten. Daarom is aan te raden om aan de tenen 5 tot 10 millimeter ‘lege’ ruimte over te hebben om onaangename druk op je tenen en als gevolg daarvan een verkrampte loophouding en blauwe teennagels te voorkomen.

Goedkoop kan duurkoop zijn waar het hardloopschoenen betreft. Wees bereid wat extra uit te geven voor een paar goede hardloopschoenen waar je écht comfortabel op kunt sporten. Dat helpt veel om gemotiveerd te blijven om je sport consequent te blijven uitoefenen.