Entertainment

Geen vertalingen maar hértalingen van ‘The Kik’

Het Eurovisiesongfestival staat om de hoek! En daarom is de band ‘The Kik’ al flink aan het hertalen geslagen. Nee, niet vertalen maar hértalen. Dave von Raven is de frontman van ‘The Kik’ en hertaalde afgelopen jaar verschillende Eurovisiesongfestival-nummers voor de talkshow ‘Beau’. Niet alleen deze hertalingen, maar nog veel meer pophits zijn uitgebracht op hun album ‘The Kik hertaalt Eurovisie’ én zijn de basis van hun theatervoorstelling ‘Hertaalt Eurovisie’.

Van Amsterdam naar Rotterdam 

Een van de bekendste Songfestival-liedjes die Dave von Raven heeft omgetoverd is de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival uit 1980. Het is het nummer ‘Amsterdam’ gezongen door Maggie MacNeal. Hij heeft het lied omgebogen tot een meezinger over de stad waar hij zijn eerste biertje nam: Rotterdam.   

Wel ergerde hij zich het meest aan het feit dat het originele nummer niet rijmde. Dat heeft Dave in zijn hertaling wél gedaan. Zo zingt hij “Rotterdam Rotterdam, waar ik mijn eerste biertje nam. In Rotterdam Rotterdam, leggie zo onder de tram.’   

Album en theatertour 

Nou komt ‘The Kik’ met een nieuw album én een theatertour dat in het teken staat van het Eurovisiesongfestival. Zijn ze dan echt zo’n fan van het liedjesspektakel? Eigenlijk valt dat stiekem wel mee. Door de uitnodiging van ‘Beau’ om liedjes voor hen te hertalen, is het balletje gaan rollen. Ondanks het feit dat er heel veel troep tussen zit qua liedjes, is het uiteindelijk toch gelukt om er de beste nummers uit te halen. Zo staan er dertien hertalingen op de plaat en iets meer in de theatertour.  

Spruitjes met slagroomijs 

Ook het nummer ‘All Kinds Of Everything’ waarmee Dana het Songfestival won hebben ze hertaald. Dit keer naar: ‘Een Avond Met Jou (Spruitjes met slagroomijs)’. En het nummer ‘Diva’ waarmee Dana internationaal in 1998 voor Israël het Songfestival won hebben ze natuurlijk ook omgetoverd. Hoe dit alles klinkt beluister je in het fragment hieronder!  

Dave op het Songfestival?

Na al die Songfestival-liedjes te hebben beluisterd, zijn Dave en zijn band erachter gekomen dat deze liedjes altijd trucjes bevatten. Zo zit er vaak aan het einde van een lied een modulatie in. Dat betekent dat het nummer de hoogte in gaat. Mensen schijnen dat heel mooi te vinden.  

En of Dave zelf ooit als artiest voor Nederland uit zou willen komen op het Eurovisiesongfestival? Zeker weten, mits hij zich niet aan zoveel regeltjes moet houden ;).