Entertainment

Antoinette Hertsenberg is diep van binnen een activist

Al meer dan 25 jaar behoedt journalist Antoinette Hertsenberg ons in het programma 'Radar' voor niet bestaande kortingen, ongeorganiseerde bedrijven en falende overheidsinstanties. Als zij haar tanden ergens in zet, berg je dan maar. Nu gaat ze de strijd aan met de ongezonde leefstijl in volkswijken in het nieuwe programma 'Beter!'

Activist vol zelfvertrouwen

Antoinette is erg met de wereld om zich heen bezig, ze zet mensen in beweging. Dat komt volgens haar omdat er diep van binnen een activist in haar schuilt. Ze heeft dan ook vaak het gevoel dat ze haar schouders eronder wil zetten en iets moet betekenen: "Het leven is gewoon een stuk rijker als je je ergens druk over maakt."

Als we haar vragen of ze bezig is met wat andere mensen van haar denken is haar antwoord simpel: "Doet me niks, ik kan daar wel om lachen." Ze vertelt ons dat ze overal een andere Antoinette is; thuis, bij 'Radar' en bij 'Beter!'

Beter!

In haar nieuwe programma 'Beter!' helpt Antoinette samen met huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te gaan leven. In volkswijken wordt namelijk een stuk ongezonder geleefd dan in de rest van Nederland. Maar waarom wil ze dan precies dit probleem aanpakken?

Dat komt door een andere programma 'Dokters van Morgen', waarin ze zag wat gezond leven met je medicijn gebruik kan doen. Het ging over mensen die medicatie gebruiken voor een hoge bloeddruk, als zij 2,5 week een andere leefstijl hadden, konden ze al afbouwen met de medicatie. Toen ze ook nog stuitte op de cijfers van deze wijk zag ze daar een mooi programma in. Je kan hierin veel in beweging zetten. 

Je levensstijl aanpassen

Dat is een van de moeilijkste dingen die er is. Antoinette vertelt dan ook dat alles in kleine stappen ging. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat ze dit blijven volhouden. 

"Een paar weken geleden hadden we een viewing van een aflevering en kwam er een van de bewoners naar mij toe; ze zag er echt stralend uit! Ze vertelde dat ze elke maand nog afviel en ze nu pas merkte wat al die suiker met je lichaam doet. En dat is geweldig! Dat is waar het om gaat. En hoe mooi dat iemand gestaag opweg is naar verbetering?"

Het belang van goede voeding

Antoinette neemt na de opnames zelf ook wat mee naar huis: "Het belang van die goede voeding. Het lijken allemaal open deuren maar toch is het goed dat je het nog eens ziet. Het structurele van een goed voedingspatroon, je mag weleens afwijken maar dat moet een uitzondering zijn. En veel groenten eten, heel veel groente eten!"

'Beter!' is elke maandag om 21:25 te zien op NPO1