Tv-kok en ambassadeur van de Nierstichting, Sandra Ysbrandy, vertelt ons er alles over.
Met de Restaurant Driedaagse wil de Nierstichting mensen bewuster maken van hun zoutgebruik. Want te veel zout is slecht voor je gezondheid. Om je een idee te geven: op jaarbasis eten wij gemiddeld een kilo zout te veel. En dat per persoon. De hoogste tijd om te minderen dus en zo nierschade te voorkomen. Want ook dat is een oplopend probleem in Nederland.
De Driedaagse staat daarnaast ook voor culinair genieten met pure smaken. Omdat we zoveel zout consumeren raakt onze smaak eraan gewend. Door minder zout toe te voegen wordt het eten alleen maar smaakvoller!
1 op de 10 mensen heeft te maken met chronische nier schade. Dat is een enorm aantal. Deze hoeveelheid zout die we binnenkrijgen is voornamelijk onbewust. Het ligt niet aan het zout wat je over je eten strooit. Het ligt aan het zout dat verwerkt is in producten.
Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. Het verlagen van de bloeddruk met medicijnen kan dit schadelijke effect van zout slechts ten dele verhelpen. Hoge bloeddruk en nierschade versterken elkaar.
Bij chronische nierschade kunnen de nieren natrium minder goed uitscheiden. Het lichaam houdt daardoor zout en vocht vast, wat bijdraagt aan een hoge bloeddruk en kan leiden tot hartfalen. Te veel zout jaagt dit vliegwiel aan én versnelt de verslechtering van de nierfunctie, waardoor transplantatie of dialyse eerder nodig is.
Minder zout eten begint met weten waar zout in zit. Bijvoorbeeld in vleeswaren voor op brood zit veel zout. Denk aan salami, rookvlees en ontbijtspek. In gerookte zalm, kaas (hoe ouder, hoe zouter), soepen, koekjes, drop en sauzen zit veel zout. Als je een vleesvervanger eet denk je snel dat je een bewustere keuze maakt, maar daar zit heel veel zout in om het op smaak te brengen.
Vervang de salami of rookvlees voor kip of rosbief. En nog beter voor hüttenkäse of avocado. Kies in plaats van een oude kaas voor een mozzarella. Maak daarnaast vooral je eigen sauzen en soepen.
Verse kruiden en specerijen zijn erg belangrijk! Hierdoor krijg je meer smaak dan van zout. “Je smaakpapillen wennen aan de smaak van zout. Het wordt overal aan toegevoegd, omdat fabrikanten altijd opzoek zijn naar het zogenaamde blisspoint. Dat is een soort formule die overal op wordt toegepast. Je smaakpapillen wennen ook heel snel weer aan minder zout. En als je bijvoorbeeld een pastasaus maakt dan rooster eerst de tomaten en laat de saus even doorkoken. Neem er de tijd voor.” Aldus Sandra.
De missie van de Nierstichting, om nierziekten te genezen, wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij. Mocht je willen weten welke restaurants bij jou in de buurt meedoen, klik dan hier!