Gezondheid

De top 5 beste supplementen

Supplementen: er zijn er zó veel van zoveel verschillende merken dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Gezondheidsdeskundige Hetty geeft raad! Zij neemt je mee in de top 5 meest gebruikte supplementen volgens het informatiecentrum voedingssupplementen en gezondheid.

Ruim 2500 deelnemers gaven afgelopen jaar hun mening: welke supplementen gebruiken zij het meest? Hetty vertelt over de verschillende vitamines en mineralen die je ook in haar medicijnenkastje terugvindt.  

Vitamine D

Stipt op nummer één: vitamine D. Vitamine D wordt aangemaakt in je huid door invloed van zonlicht. Het is heel belangrijk voor je weerstand, maar ook voor je hormoonhuishouding. Veel Nederlanders hebben vitaminetekort, omdat we simpelweg te weinig zon hebben in dit land en te weinig naar buiten gaan. Ook in de zomer smeren we ons direct in, terwijl het voor de vitamine D aanmaak goed is om even vijf tot tien minuten je huid bloot te stellen aan de zon. Een terechte nummer één.  

Kurkuma

Op nummer twee staat het supplement Kurkuma. Dit wordt ook wel geelwortel genoemd. Het wordt ingezet bij spier- en gewrichtsklachten, is goed voor het ondersteunen van de spijsvertering en kan worden gezien als antioxidant. Kurkuma past goed als specerij bij je avondmaaltijd, maar je moet er wel ontzettend veel van eten om de effecten te merken. Je kan het goed combineren met olie en zwarte peper; dan worden de werkzame stoffen beter opgenomen.  

Visolie (Omega-3 vetzuren)

Visolie mocht niet ontbreken in deze lijst. Omega 3 vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Ze spelen in heel veel processen een rol. Vooral voor je hersenen zijn ze van belang want een groot deel van het hersenweefsel bestaat uit dit soort vetzuren. Ze kunnen ondersteunen als je last hebt van stemmingswisselingen.  

Magnesium

Magnesium staat op nummer 4. Dit mineraal wordt in grotere hoeveelheden gebruikt als je veel last hebt van stress. Het laat je spieren ontspannen en heeft een ontspannend effect. Neem je een magnesiumtablet voor het slapen gaan in, slaap je vaak wat beter.  

Vitamine C

Een golden oldie: vitamine C. Daarmee zit je altijd goed. Vitamine C is goed voor je weerstand en geeft je extra energie. Het helpt bij de opbouw van collageen in je huid. Dus als je al collageen slikt, dan is vitamine C een goede combinatie. Rook je? Dan is het al helemaal aan te raden om zeker 1000 milligram bij te slikken.  

Meer weten? Bekijk de video hieronder waarin Hetty deze supplementen ook uitlegd.