Groen

Geen tuin? Maak deze DIY mini- moestuin!

Zou je het liefst zelf je eigen groenten of kruiden willen kweken, maar heb geen grote tuin? Onze moestuindeskundige Floor Korte laat zien hoe je, ook als je een balkon of kleine tuin hebt, gewoon een mini-moestuin kunt maken. En ja, die past echt overal!

Een moestuin hoeft echt niet groot te zijn. Op een redelijk eenvoudige manier maak je deze mini-versie, die gewoon op het balkon past of in een kleine tuin. 

De benodigdheden

Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Krat
  • Potgrond
  • Worteldoek
  • Tacker
  • Planten/zaden/kruiden naar keuze: wat jij lekker vindt!
  • Naamstekertjes
  • Schaar: om het doek op maat te knippen

 

Stap 1

We gaan eerst aan de slag met de krat. Zorg daarbij wel voor een stevige krat. Doe het worteldoek in de krat en zet het vast met een tacker. Het worteldoek is gemaakt van zwart polyester, dat ervoor zorgt dat het licht er niet doorheen komt, maar het water wel een beetje. Daarna knip je het doek netjes af, langs de bovenrand. Vervolgens kan je met de schaar gaten in de onderkant maken, waardoor het water beter kan weglopen.  

Stap 2

Daarna kan je de krat vullen met potgrond! En kunnen de plantjes of zaden naar keuze erin. Hierin ben je helemaal vrij. Vraag jezelf af wat je lekker vindt om te verbouwen. Dat is het aller belangrijkste!  

Daarnaast heb je verschillende mogelijkheden om te verbouwen. Kies bijvoorbeeld voor een plant, die koop je gewoon in de winkel. Of je koopt zaden. Dan doe je de zaadjes in de grond. Als je toch liever voor de plant gaat, dan verpot je die in je mini-moestuin.

Wil je creatiever zijn? Dan kun je er ook voor kiezen om verschillende kratten met gewassen te gebruiken. Maak er thema’s van. In de ene krat zet je bijvoorbeeld alleen kruiden en de ander alleen groenten. En vergeet niet om de naamkaartjes bij de planten of zaden te steken. Zo weet je zeker dat je munt pakt in plaats van koriander ;)

Stap 3

Dan komt de cruciale vraag: waar zet ik 'm neer? Maar ook: hoeveel water heeft mijn plantje nodig?  Plaats je mini-moestuin altijd op een zonnige plek. Bijvoorbeeld op zonnige plek van je terras of het balkon. De hoeveelheid water die je moet geven hangt ook weer af van de plek en het weer. Geef je plant op warme dagen, om de twee dagen water. Wat altijd een handig hulpmiddel is: je vinger! Steek 'm in de grond, plakt er niks aan vast en is het zo gort droog? Dan heeft je plant absoluut water nodig.

Experimenteer

Waar deze mini-moestuin ook heel handig voor is, is om te kijken of het bij je past. Begin klein. En als je de smaak te pakken hebt, kan je altijd groter gaan en meer verbouwen wanneer daar ruimte voor is.   Ook leuk: experimenteer de moestuin met je (klein)kinderen. Dit is een ideale manier om te oefenen voor kinderen.

Bekijk de video hieronder voor meer tips van Floor.