Geld

EnergyFlip waakt over jouw energieverbruik

De energieprijzen zijn enorm hoog. Maar per 1 november krijgen alle huishoudens een korting op hun maandelijkse energiekosten. En vanaf volgend jaar, geldt er een energieplafond. Maar hoe werkt dat plafond nou precies? En hoe kun je meer inzicht krijgen in jouw (onnodige) energieverbruik? Energieverbruiksmanager EnergyFlip kan je daar bij helpen!

Energieplafond

Het raakt ons allemaal: de prijzen van stroom en gas zijn enorm hoog. Door de aantrekkende economie is de vraag naar stroom en gas enorm toegenomen, terwijl onze gasvoorraden nog niet helemaal gevuld waren. Ook het terugschroeven van de gaswinning in Groningen en de verminderde gaslevering van Rusland gaven de gasprijs een extra zetje omhoog. Daar bovenop komt nu ook de forse stijging van de gasprijs als gevolg van de oorlog in Oekraïne. 

De stijging is in elk huishouden te merken. Daarom wil de overheid een handje helpen door alle huishoudens per 1 november een korting te geven van 190 euro op hun maandelijkse energiekosten. En vanaf volgend jaar geldt er energieplafond. Het plafond is ingesteld door te kijken naar wat het gemiddelde gezin verbruikt aan gas en elektriciteit. Daarnaast is het stroomplafond verhoogd om mensen die veel elektriciteit verbruiken te helpen. Hiermee gaat iedereen tot een bepaald verbruik een lager tarief betalen voor gas en elektriciteit. Als je meer verbruikt dan dit plafond, betaal je de hogere marktprijs van de energiemaatschappij. Ondanks het plafond en de korting, is het dus nog steeds van belang zelf ook te letten op gas- en energieverbruik om kosten te besparen.

Bespaartips

Onze duurzaamheidsexpert Saskia heeft nog vijf simpele tips om het verschil te maken in jouw energieverbruik en kosten.

  1. Zet je verwarming minder vaak (en hoog) aan: "Wij hebben nu een dubbele tochtrol onder de kamerdeur geplaatst, ik heb nu al het idee dat het heel veel scheelt", aldus Saskia.
  2.  Isoleer je huis, zorg dat de warmte het huis niet uit kan. Dat is een grote uitgave, maar je kunt ook zelf kleinere dingen doen zoals het plaatsen van radiatorfolie achter de verwarming. 
  3. Bij veel mensen thuis staat de CV standaard op 80. Zet deze terug naar 60. Je voelt geen verschil, maar het bespaart een hoop.
  4. Verminder warm water verbruik: douche korter en/of minder
  5. Let op het gebruik van apparaten en licht: check ook of je apparaten een eco-stand hebben. En loop al je lampen na: ledverlichting scheelt veel!

Meten is weten

Om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik bedacht de Consumentenbond in 2017 energieverbruiksmanager EnergyFlip. Het is een meetkastje dat je in je meterkast installeert, waarna je via een app kunt zien hoeveel energie je gebruikt in huis. Door jouw energieverbruik te meten kun je gericht energie gaan besparen. Met de data en de tips in de app zoek je plekken en apparaten op waar je (onnodig) veel stroom verbruikt en kijk je welke besparingen er mogelijk zijn. Hierdoor gaat je energierekening omlaag én draag je bij aan een beter klimaat. Win-win dus! 

Onafhankelijk en nauwkeurig

EnerfyFlip is een volledig onafhankelijk hulpmiddel en staat los van je energieleverancier. Energiebedrijven kunnen dus ook niet ‘meekijken’. Wel is het mogelijk om je eigen energiecontract in te voeren. Hierdoor zie je exact wat je kosten zijn en kom je niet voor verrassingen te staan bij de jaarafrekening. En als je energiecontract bijna afloopt krijg je van EnergyFlip een seintje. Zo kun je tijdig nagaan of jouw huidige leverancier nog past bij je situatie of dat je beter op zoek kunt gaan naar een andere aanbieder.