Gezin

Gouden sieraden schoonmaken doe je zo

Gouden sieraden moeten bling bling zijn deze zomer! Want als het zonnetje schijnt en we op ons zomersbest de deur uitgaan, dan willen we goed voor de dag komen. Daar heeft schoonmaakdiva Marja Middeldorp wel een makkelijk trucje voor.

Nee, je hoeft er niet speciaal voor naar de juwelier. Je kunt het gewoon heel veilig zelf doen. En het enige wat je ervoor nodig hebt zijn deze twee ingrediënten: een paar druppeltjes afwasmiddel en een klein scheutje ammonia.

Let goed hierop voor je begint

Heel belangrijk is dat je let op het volgende. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je gouden sieraden ook echt puur goud zijn. Is het namelijk verguld goud, dan raad ik je af om het op deze manier schoon te maken.

Ook is het belangrijk dat je gouden sieraad geen parels of edelstenen bevat. Diamanten en briljanten mogen dan weer wel. Die zijn zo hard dat die er wel tegen kunnen. De meeste andere edelstenen zijn echter niet hard genoeg en kunnen dus beschadigd eruit komen. Dat willen we niet!

Goud en zilver goed schoonmaken

Nou, nu aan het werk. Hoe kunnen we ons goud en zilver schoonmaken (ik pak zilver er ook meteen bij omdat het daar ook bij kan)? Ik vul een glazen schaal met heet water. Let wel even goed op dat je schaal daar natuurlijk tegen bestand is. Dan voeg ik een paar druppels afwasmiddel toe. Niet veel, gewoon een paar zijn al voldoende. Daarna doe ik er een scheutje ammonia bij. Even roeren en leg nu je gouden en zilveren sieraden erin.

Zodra het er even in ligt merk je, als het goed is, al een verschil. Het vuil komt los en je water wordt troebel. Dat maakt deze tip ook zo leuk. Je ziet écht het resultaat! En heb je een schakelarmband of -ketting, dan gebruik ik altijd een heel zachte tandenborstel om het extra schoon te maken tussen alle rondingen en gaten. 

Eenvoudiger kan eigenlijk niet

Tja, echt waar. Eenvoudiger is denk ik niet mogelijk. Het enige wat je nu nog moet doen is alles goed afspoelen onder de lauwe kraan. Zorg dat het echt goed weggespoeld is. Daarna leg je alle sieraden die je hebt schoongemaakt op een droge, schone handdoek. Ik vind het altijd prettig om deze dan dicht te vouwen of te rollen. Goed droog deppen. En that’s it. Je bling bling blinkt er weer hartstikke mooi op los!

Bron: Schoonmaken met Marja