Geld

3 tips om meteen te werken aan je financiële onafhankelijkheid

Financiële onafhankelijkheid, wat is dat precies? In deze tijd van onzekerheid lijkt het een ver van ons bed onderwerp om te werken aan financieel onafhankelijk worden. Maar juist in deze tijd is het belangrijk om er toch mee te beginnen.

Stijgende prijzen, schaarste, onzekerheid, het zijn allemaal factoren die ons niet bepaald een zeker gevoel geven over de toekomst. En toch is er één Nederlandse karaktereigenschap die nu meer dan ooit van pas komt: sparen. Wij waren altijd een land van spaarders. Voor velen van ons begon het al bij een Zilvervlootrekening toen we klein waren, maar misschien ken je ook nog de zegeltjes bij de supermarkt. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden wat uitgebreider. Daarom dat we het hier gaan hebben over sparen, beleggen, cryptomunten zoals Ethereum en Shiba Inu én het sneller aflossen van je hypotheek.

Geld opzij leggen in moeilijke tijden

Nu horen we je gelijk zeggen: “Makkelijker gezegd dan gedaan, ik heb al moeite om iedere maand rond te komen.” Toch zijn wij er om te zeggen: “Zelfs met kleine bedragen heeft het zin om te werken aan meer financiële onafhankelijkheid.” Maar hoe dan? Er zijn verschillende opties waarvan we er drie uitlichten. Het begint met de belangrijkste realisatie en dat is: als je niets doet en 100% van je maandelijkse inkomen uitgeeft, zul je nooit je doelen bereiken. Als je vanaf nu een eerste stap zet en maandelijks iets reserveert, dan heb je de belangrijkste horde genomen en ben je op weg naar die financiële onafhankelijkheid die je zo graag wil.

Begin met inzicht in je uitgaven

De eerste stap is een minder leuke stap om te zetten, althans voor velen van ons. Het is inzicht creëren in het maandelijkse budget. Weet je eigenlijk precies waar je geld naartoe gaat of wat je nodig hebt om aan je basis behoeften te voldoen? Het is belangrijk om een overzicht voor jezelf te maken waarbij je alle inkomsten en uitgaven naast elkaar legt. Wat zijn de vaste inkomsten, de vaste lasten én wat geef ik links en rechts uit aan incidentele uitgaven?

Om je te helpen een goed overzicht te maken zijn er hulpmiddelen, zoals een excelsheet voor budgetten die je gewoon gratis kunt downloaden bij Microsoft. Maar je kunt ook bij het NIBUD een overzicht invullen van je persoonlijke situatie. Dit hulpmiddel kan je helpen om alle uitgaven die je hebt inzichtelijk te maken.

Hoeveel geld heb je nodig voor financiële onafhankelijkheid

Je hebt inzicht gecreëerd, maar nu wil je beginnen met werken aan je financiële onafhankelijkheid. Hoeveel geld heb je dan nodig? Dat is heel lastig te zeggen. Ieders situatie is namelijk anders. Wat wel belangrijk is, is dat je zo snel mogelijk begint met geld opzij leggen. Al zijn het dus maar kleine bedragen. Iets is beter dan niets. Vooral als je al heel lang niet actief geld hebt gereserveerd voor je toekomst.

 

LEES OOK
Channela won 100.000 euro en toen?

 

Wat kun je doen met je geld?

Wat kun je met dit geld doen om stappen te zetten richting financiële onafhankelijkheid? Je kunt sparen. Zoals we al zeiden, Nederlanders zijn traditioneel gezien spaarders. De afgelopen jaren was sparen echter niet zo verstandig, het leverde niets op aan rente. Dit begint langzaam weer te veranderen met het verhogen van de rentetarieven. Maar we zijn er nog lang niet. Terwijl de hypotheekrente de afgelopen maanden al sterk is toegenomen, is de rente op je spaarrekening vrijwel onveranderd gebleven.

Beleggen in je toekomst

Je kunt je geld ook gaan beleggen. Aandelen, EFT’s of crypto valuta. Dit klinkt meteen een stuk risicovoller, maar dat hoeft het niet te zijn. Als je belegt met een lange termijn visie, kan beleggen echt een gezonde spaarpot zijn. Individuele aandelen kunnen dan misschien nog lastig zijn omdat je je moet verdiepen in het bedrijf waarin je wilt investeren. EFT’s lossen dat probleem dan weer voor je op. Deze ‘fondsen’ volgen namelijk een brede beurskoers of een sector. Handig als je minder risico wilt lopen en als je je aandelen wilt spreiden.

Hoe risicovol is crypto?

En dan heb je ook crypto valuta. Hier is de laatste tijd veel over te doen. Een bekende cryptomunt is bijvoorbeeld Ethereum. Met de recente dalingen is deze munt in een maand tijd 36% in waarde gedaald. De nieuwsberichten over het instorten van de cryptomarkt stapelen zich op. Maar kijk je naar de waarde ontwikkeling sinds de start van de munt in 2016, dan krijg je opeens een heel ander beeld. De munt blijkt maar liefst 15.000% te zijn gegroeid! En verwachting is dat die groei op de lange termijn toch gewoon nog doorzet.

Veel belovende investeringen

Er zijn ook nieuwere cryptomunten die veelbelovend zijn en waarvan de verwachting is dat ze op lange termijn hard groeien. Een voorbeeld hiervan is Shiba Inu. Deze munt wordt nu al wijdverbreid gebruikt in opkomende markten zoals bij NFT’s (digitale kunstwerken die nu erg populair zijn). En sinds vorig jaar is de koers al met 22% gegroeid. Dit is ondanks het feit dat ook deze munt de afgelopen maanden is teruggevallen. Het is dus belangrijk bij beleggen om te kijken naar de lange termijn ontwikkelingen én niet in paniek te raken van de korte termijn schommelingen.

Versneld je hypotheek aflossen

Een andere manier om in de toekomst financieel onafhankelijk te worden is het sneller aflossen van je hypotheek. Dit loont, zelfs met kleinere bedragen, want ook hier geldt: doe je niets, gebeurt er niets. Vooral voor die mensen die een hypotheek hebben genomen toen de rente nog heel laag was, of die hun hypotheek in die periode hebben overgezet. Maak gebruik van de mogelijkheid om sneller  af te lossen, want hiermee gaan ook je maandelijkse vaste lasten naar beneden. Dit betekent dat je aan het einde van de maand weer meer overhoudt.

Conclusie

Kortom, er zijn voldoende manieren om te werken aan jouw financiële onafhankelijkheid. Ook als je nu pas begint. Belangrijk is: zorg voor inzicht in je financiën, bepaal hoeveel geld je opzij kunt zetten en kijk goed naar wat je met dit gereserveerde geld doet. Maak geen overhaaste beslissingen en kijk altijd naar de lange termijn ontwikkelingen. Angst - voor korte termijn veranderingen - is nog steeds een heel slechte raadgever.