Geld

Besparen op verwarming doe je zo: tips en trucs om goedkoper je huis te verwarmen

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn de afgelopen periode behoorlijk gestegen. Het is logisch als je hierdoor wat kritischer wordt op wat je hieraan uitgeeft en waar je op kunt besparen.

Er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen: door bewuster te stoken of bijvoorbeeld gebruik te maken van een radiatorventilator

Wat zijn de kosten?

Hoeveel kost het dagelijks verwarmen van je huis? Dit hangt af van verschillende factoren. De grootte van je woning, hoe goed de woning geïsoleerd is en hoe zuinig je CV ketel is. Ook maakt het uit met hoeveel mensen je in een huis woont, want de kosten voor het warm douchen komen er ook bij.

Bovendien hangt het ook van de buitentemperatuur af hoeveel je moet stoken om het behaaglijk te krijgen. Met al deze zaken moet je rekening houden als je erachter wilt komen wat je dagelijks kwijt bent aan het verwarmen van je huis. Voor een gemiddelde woning betaal je in 2022 zeker vijf euro per dag en wellicht op koude dagen zelfs iets meer.

Energie besparen: begin met je verwarming

De meeste huizen in Nederland worden nog altijd met gas verwarmd. Gas is duurder dan elektriciteit; daarom is het slim om met verwarming te beginnen als je energie wilt besparen. Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om te besparen.

Doe je de verwarming boven aan of uit?

Of je de verwarming boven aan of uit doet, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de mate waarin je huis geïsoleerd is. Op zich is in een koelere kamer slapen wel gezond.

Alle kamers verwarmen of niet?

Het is niet altijd nodig om alle kamers te verwarmen. Tegelijkertijd is je CV installatie wel berekend op een bepaalde omvang en moet deze ook zijn warmte kwijt kunnen. De verwarming overal uitzetten, behalve in je woonkamer, is dus niet zo’n goed idee. Maak een keuze waar je de warmte goed kunt gebruiken, zoals op de WC, de badkamer, je woonkamer en een eventuele werkkamer.

Verwarming uitdraaien verstandig?

Je verwarming helemaal uitzetten als je weg gaat op vakantie lijkt zuinig, maar is niet verstandig. In een koude periode loop je het risico dat de leidingen bevriezen. In plaats van je verwarming uitdraaien kun je beter de verwarming op een heel lage temperatuur aan laten.

Hoe stook je zuinig?

Ook kun je het effect en rendement van je verwarming versterken door gebruik te maken van een radiatorventilator. Deze zorgt ervoor dat de warmte die je radiatoren afgeven effectief door de ruimte wordt verspreid. Daardoor bereik je sneller een aangename temperatuur in de ruimte.

Thermosstaat temperatuur: altijd 20 graden?

Als je serieus wilt besparen, kijk dan ook kritisch naar de temperatuur die je instelt op je thermostaat. De thermostaat altijd op 20 graden zetten is zeker niet nodig, met een warme trui is een paar graden lager ook goed te doen. ‘s Nachts kun je de temperatuur gerust veel lager zetten, bijvoorbeeld op 15 graden. Kouder dan dit is niet aan te raden, omdat het dan weer teveel energie kost om je woning op te warmen ‘s ochtends.

Met deze slimme tips verwarm je jouw woning op een zuinige manier. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar in deze dure tijden ook prettig voor je portemonnee.