Gezondheid

Gezond afvallen door stress, is dat mogelijk?

Ben jij een stresskip, of juist stressbestendig? We hebben allemaal wel eens last van stress, maar de een kan het er toch beter tegen dan de ander. Vraag is nu, kan stress helpen bij afvallen, of juist niet?

Door al dat rennen en vliegen schieten eetmomenten er soms bij in. Ondanks dat je denkt dat het verbranden van calorieën de positieve kant is van stressen, kan het juist slecht zijn voor je gezondheid. 

Volle agenda 

Eindelijk weekend: tijd voor jezelf. Toch ga je op vrijdagmiddag nog borrelen bij de buren, moeten de kinderen op zaterdagochtend vroeg op het voetbalveld staan, moet je ’s middags naar een babyshower van die ene collega en op zondag is ook nog eens je nichtje jarig.  

We hebben allemaal bomvolle agenda's en daarbij lijkt stress onvermijdelijk. Toch is het zo dat veel mensen niet realiseren dat ze last hebben van stress. Ga je alleen maar door, dan blijft de adrenaline hoog zitten, waardoor je je niet uitgeput voelt. Fijn voor je agenda en deadlines, minder fijn voor je lichaam en geest. 

Gezond afvallen begint bij jezelf 

Stress zit niet alleen in je hoofd, maar ook in je lichaam. Je gaat minder goed voor jezelf zorgen, bijvoorbeeld door nog twee kopjes koffie te drinken om acht uur ’s avonds. Processen zoals je hormoonhuishouding en slaappatroon zijn hier vaak de dupe van. Zij worden verstoord en raken hierdoor uit balans. Daarnaast kan het zijn dat je lichaam vet gaat vasthouden.

Dus wat blijkt? Sommige mensen vallen af door stress, maar helaas komen de meeste van ons er juist van aan!  Voorkomen is beter dan genezen, vooral wanneer het aankomt op stress. Wat kun je daaraan doen? We hebben een aantal tips voor je om stress aan te pakken. 

Tip 1: Waar komt de stress vandaan 

Het belangrijkste is om in eerste instantie op zoek te gaan naar waar de stress vandaan komt. Sta even stil bij hoe jij je voelt en wat de oorzaak is. Dit reflectiemomentje kan je inzichten geven in wat jij kan doen tegen stress.  

Tip 2: Deel je emoties 

Het is goed om je emoties uit te spreken en te delen met anderen, vooral je negatieve emoties. Vind je dat lastig? Probeer het dan op te schrijven. Doe dit bij voorkeur ’s avonds,  zo zorg je ervoor dat je negatieve gedachtes uit je hoofd zijn. Dit geeft rust waardoor je beter slaapt en ’s ochtends weer fris opstart.  

Tip 3: Beweging 

Je hebt het vast al ontzettend vaak gehoord, maar bewegen is heel belangrijk. Het is namelijk een goede manier om te ontstressen en je lichaam weer in balans te brengen. Ga bijvoorbeeld elke dag even een blokje om, of ga op de fiets naar je werk. Dit kan al een verschil maken. Inspanning van je lijf zorgt voor ontspanning in je hoofd. Dat is dus een goede manier om af te vallen. 

 Bron: RTL Nieuws