Gezin

Nationale Buitenspeeldag, scherm wint het van het klimrek

Het is vandaag de Nationale Buitenspeeldag! Dit is de grootste buitenspeelactie van Nederland. Op deze dag maken Nickelodeon en Jantje Beton samen, van heel Nederland, één grote speelplek.

Vooral nu is buitenspelen relevanter dan ooit. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen in Nederland steeds minder buitenspelen. Waarom? De schermen winnen het vaker van de spelletjes en dat moet veranderen. Want buitenspelen hoort erbij! 

Buitenspelen 

Sinds 1994 wordt de Nationale Buitenspeeldag al georganiseerd door Jantje Beton. Overal in het land worden straten afgesloten voor verkeer, zodat kinderen zonder gevaar met veel plezier kunnen spelen. Er wordt hierdoor, op speelse wijze, voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten.   

Want het zijn niet alleen de schermen die de oorzaak zijn van een tekort aan speeltijd, maar ook de omgeving waarin kinderen kunnen spelen. De speelruimte staat steeds meer en meer onder druk. En precies dat is waar Jantje Beton, samen met Nickelodeon én hulp van de VriendenLoterij, verandering in wil brengen. 

Verbeteringen in de buurt 

Door heel Nederland worden er activiteiten georganiseerd. De actiecomités raden vertegenwoordigers van de gemeente aan om bij de actie aanwezig te zijn. Zo kunnen ze op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit de buurt. Dit blijkt uit voorgaande jaren dat het leidt tot verbeteringen voor de buurt en gemeente. Buitenspelen is superbelangrijk, maar wordt helaas steeds minder vanzelfsprekend. De middag waarop gevierd het belang van buitenspelen gevierd wordt.   

Doe jij ook mee? Laat het ons weten!