Gezondheid

Afkicken van suiker: diëtist Kim geeft 3 tips hoe je dat doet

Wist je dat een gemiddelde Nederlander wekelijks zo'n 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers binnenkrijgt? Dat is natuurlijk even schrikken want dát kan een stuk minder. Doe daarom mee aan de Nationale Suiker Challenge en daag jezelf uit om 7 dagen af te kicken van die toegevoegde suikers!

Suiker is op zich niet heel slecht. Maar teveel is nooit goed en dat gaat al snel ongemerkt. Diëtist en kennisspecialist Voeding bij het Diabetes Fonds, Kim Brouwers geeft ons bij Koffietijd drie tips hoe we onze suiker inname verminderen.  

Tips & tricks

Er zijn tál van leuke tips & tricks te delen natuurlijk, maar deze vindt Kim het meest waardevol.

Tip 1: Eten uit pakjes

"Eten in verpakkingen oftewel in voedsel dat lang houdbaar is, zitten vaak veel toegevoegde suikers. Eet daarom zoveel mogelijk vers en onbewerkt, zo weet je precies wat je eet en krijg je niet ongemerkt toch nog toegevoegde suikers binnen. Check ook altijd het etiket van het voedsel. Daar staat precies wat de voedingsstoffen zijn."

Tip 2: Plan je week

"Maak een weekplanning voor je maaltijden en haal alle boodschappen in huis. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je gaat eten op momenten dat je trek hebt én heb je alles al in huis voor een gezonde maaltijd zónder toegevoegde suikers. Handig voor je planning en tegen suikers!"

Tip 3: Experimenteer met kruiden

"Dan is het tijd om lekker te koken met verse producten. Vind je het soms net wat te flauw en mis je een zoetje? Gebruik dan geen suiker maar experimenteer met kruiden en specerijen om je gerecht op smaak te brengen. Denk aan gember, kaneel, koek- en speculaaskruiden, anijszaad of cacao."

Nationale Suiker Challenge

De Nationale Suiker Challenge is een actie georganiseerd door het Diabetes Fonds. Een overschot aan suiker in je lichaam kan namelijk milde klachten geven als hoofdpijn, vermoeidheid en maagdarmklachten. Maar het kan op den duur ook leiden tot overgewicht, wat het risico op chronische ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes weer verhoogt. Daarom is het belangrijk dat acties zoals deze gepromoot worden.