Artikelen

Dagboek van een Koffietijdmaker

Bij Koffietijd werken er dagelijks zo'n 60 mensen achter de schermen, om het programma en alles er omheen mogelijk te maken. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk en wat doen ze?

Wie kunnen dit beter uitleggen dan het de medewerkers zelf? Daarom delen we maandelijks een column van één van deze medewerkers, die in zijn of haar eigen woorden uitlegt wat het werk is dat ze doen. Deze keer is dat Marck Geurtsen, één van de eindredacteuren van het programma.

Wat doet een eindredacteur?

Ik krijg die vraag wel vaker. Ja echt. Misschien leuk om dat een keer uit te leggen. Toch? Het programma Koffietijd wordt gemaakt door een grote groep mensen: redacteuren en producers. Mijn belangrijkste taak is zorgen dat Koffietijd Koffietijd is. Hoe maken we een gezellig ochtendprogramma met onderwerpen die onze doelgroep aanspreken?

De redacteuren komen tijdens onze veelvuldige redactievergaderingen, wij noemen dat weekly’s, met alle mogelijke onderwerpen. Peter Heerschop en Viggo Waas gaan weer als duo het theater in. De overgang is voor veel vrouwen een probleem op het werk! Het is binnenkort World Oceans Day. Welk goed doel kunnen we daar aan koppelen?

Als eindredacteur kijk ik naar de balans van de uitzending. Zijn we gevarieerd genoeg? Passen deze onderwerp bij onze kijker? Zijn we niet te laat of te vroeg met deze onderwerpen? De eindredacteur maakt een keuze.

En wat gebeurt er dan?

Als we een keuze hebben gemaakt gaan de redacteuren aan de slag. Ze presenteren een mogelijke opzet aan mij als eindredacteur. Dit is de insteek van het interview. Deze beelden wil ik graag laten zien. Hij of zij kan een stukje voorlezen. En zo voort en zo verder.

Vervolgens ga ik aan de slag met het draaiboek. Daarin staat de hele show beschreven. “Hier zien we deze foto. En hier kondigt presentatie het volgende item als volgt aan. Hier komt een tekstje om iets aan te kondigen en hier zien we een videoverslag.”

Marck met Quinty en Pernille net voor de uitzending Marck met Quinty en Pernille net voor de uitzending

Wanneer ben je klaar voor de uitzending?

Als het draaiboek klaar is wordt deze naar het hele team gestuurd. Inclusief de regisseur en de presentatoren van het programma. Dit doen we meestal de middag voor de volgende uitzending. Dan is het afwachten of er nog wijzigingen komen. Is de verdeling tussen de twee presentatoren in balans? Missen we nog iets? Is alles duidelijk? Aanpassen kan altijd. Dit gebeurt soms zelfs nog tijdens de liveshow!  

En dan is het moment van de waarheid aangebroken: de uitzending.

Ja, in de ochtend zorgt de showrunner, zo heet een eindredacteur in België, ervoor dat tijdens de repetitie iedereen weet wat er gaat gebeuren. En tijdens de show zit ik in het oortje van de presentatoren. Zij kunnen mij continue horen en kan ik doorgeven als een filmpje komt te vervallen of hoeveel minuten we nog hebben voor een bepaald onderwerp.

Vroeger toen ik nog voor het programma Life&Cooking werkte, dat elke zondagmiddag werd uitgezonden, vroegen vrienden vaak: Wat doe je de rest van de week? Nou dit dus!