Artikelen

David Bowie's legendarische album 'Ziggy Stardust' bestaat 50 jaar

Het is vandaag 50 (!) jaar geleden dat 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars', kortweg 'Ziggy Stardust' uitkwam. Het is het vijfde en misschien wel het meest legendarische album van de Britse artiest David Bowie. Maar wat maakte dit album zo speciaal?

De Koffietijdredactie is groots fan van David Bowie, dus nemen we je graag mee naar het verhaal achter dit gave album.

'Het beste werk'

'Ground Control to Major Tom...' en 'Ziggy played guitar...' of 'You know my Suffragette city...' Ken jij ze nog? Het is natuurlijk een greep uit de hits van dit grandioze album van David Bowie. Het album viel al snel in de smaak bij de luisteraars. Want door het tijdschrift Melody Maker werd Ziggy Stardust geprezen als het definitieve album van 1972. Door kenners wordt het album 'het beste werk ooit' van Bowie genoemd. En ze zeggen dat David Bowie zich tijdens dit album ontwikkelde tot de grootse rockster die hij later zou worden. Dit album maakte van popmuziek theater. 

Alter ego

En dat komt met name door 'Ziggy Stardust', dat niet alleen de naam is van het album. Het is ook het alter ego van de Britse popartiest. Het album vertelt het verhaal van Ziggy, oftewel van een buitenaardse en vooral vredelievende rockster die naar de aarde is gestuurd met een belangrijke boodschap: "De planeet zal nog maar vijf jaar bestaan." Ziggy zendt een boodschap van liefde en vrede uit, maar gaat uiteindelijk ten onder aan zijn eigen succes. In hetzelfde jaar - tijdens de Ziggy Stardust Tour - trad hij voor het eerst op als zijn alter ego. Een iconische look in extravagante kleding, rood haar en rode hoge laarzen.

Tot dat er op 3 juli 1973 een einde kwam aan Ziggy en hij door Bowie zelf werd 'vermoord' tijdens zijn laatste show van de 'Ziggy Stardust Tour'. "Van alle shows van deze tour blijft deze show ons in het bijzonder bij, omdat het niet alleen de laatste show is van de tour, maar de laatste show die we ooit doen. Bedankt", vertelde hij tijdens de laatste show. Het publiek schrok hiervan, omdat ze dachten dat Bowie zou stoppen met optreden. Maar gelukkig bleek het uiteindelijk alleen op het personage Ziggy te gaan. Door dit verloop van het verhaal komt de volledige titel van het album perfect samen: The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars.

Maatschappelijke betekenis

Naast dat Ziggy Stardust als een van de beste David Bowie albums wordt beschouwd, bieden de liedjes ook een kritische noot op maatschappelijke onderwerpen als politiek, drugs en seksuele geaardheid. Uit de teksten van dit album kunnen we leren dat Bowie zich zorgen maakte om de vergrijzing van de wereld. Daarom ook de boodschap van 'Ziggy' dat de aarde over vijf jaar vergaat. Bowie besloot ook om het alter ego biseksueel te maken: een bevestiging van acceptatie van allerlei soorten seksuele geaardheid, iets wat in die tijd ongelooflijk controversieel was. 

Even terug in de tijd? Luister hier naar het befaamde optreden van David Bowie als 'Ziggy Stardust'.