Entertainment

Eagles zijn nog een keer terug in Nederland!

'Hotel California', 'Take It Easy', en 'One Of These Nights': vanavond hoor je ze gegarandeerd voorbijkomen tijdens het concert van de Eagles in het GelreDome. Bij Koffietijd galmen deze hits nu al dagen achterelkaar over de redactie. 46 jaar later zijn deze hits nog steeds legendarisch!

Het belooft een spetterend optreden te worden, want de Eagles laten je na zo'n avond altijd in vol extase achter. Ondanks dat ze een paar jaar ouder zijn.

50 jarig jubileum

Met meerdere monsterhits op hun naam, kan je de Eagles zeker een van de grootste rockbands aller tijden noemen. 51 jaar na de oprichting van de Amerikaanse band staan Don Henley (74), Joe Walsh (74) en Timothy B. Schmit (74) in het GelreDome en worden ze bijgestaan door Deacon Frey en Vince Gill. Samen spelen en vieren ze hun vijftig jarig jubileum met alle klassiekers uit hun carrière. 

Van band naar solo

Sinds de oprichting in 1971 is de band niet altijd bij elkaar gebleven. Want na hun tournee in 1980, lieten ze weinig van hun horen en begonnen alle bandleden een solocarrière met wisselend succes. Totdat er in de jaren negentig een speciaal album ter ere van de Eagles werd uitgebracht. Eén van de makers stond erop dat iedereen van de Eagles in de video zou komen. En dat bleek een succes voor de mannen. Want toen de video af was, besloten de bandleden om weer door te gaan als de Eagles. Ze brachten direct een album uit genaamd 'Hell Freezes Over'. 

Glenn Frey

Daarna is de band op een verdrietige manier opnieuw uit elkaar gegaan. Begin 2016 werd namelijk bekend dat Glenn Frey (zanger en gitarist), aan de gevolgen van reuma en een longontsteking was overleden. Om die reden was hun laatste gezamenlijke concert tijdens hun 'History of the Eagles' tournee op 29 juli 2015.

Het was volgens de band niet het plan om daarna nog een keer, zonder Frey op te treden. Don Henley vertelde zelfs in een interview: "Ik denk dat dit een gepaste manier is om afscheid te nemen van de band. Ik denk niet dat wij nog een keer samen optreden." Maar ja, zeg nooit nooit, want vanavond staan dus gewoon met z'n drieën in GelreDome.

De sound of the 80's

Naast Don Henley had Glenn Frey de succesvolste solocarriere van de Eagles. Zo maakte hij het bekende nummer 'The Heat Is On' voor de film 'Berverly Hills Cop' met Eddy Murphy. Hiermee behaalde hij een nummer 2 notering op de Billboard charts in Amerika en werd daarmee één van de meest herkenbare sounds van de jaren tachtig. Maar hij maakte nog een andere nummer 2 hit, namelijk 'You Belong to the City' voor de hitserie 'Miami Vice'. 

Leuk weetje

Wist je trouwens dat we de Eagles te danken hebben aan een verrassende artiest die bekend is uit een heel ander genre muziek, namelijk country? Ja, dankzij niemand minder dan Kenny Rogers, bekend van talloze country hits en duetten met Dolly Parton, kregen de Eagles de kans om door te breken. Als jonge artiesten sliepen zij maanden lang op zijn bank terwijl ze werkten aan hun eerste album. Een album wat Kenny Rogers ook produceerde. 

De band heette toen nog Shiloh en bestond met name uit Don Henley en Glenn Frey die deze band samen waren begonnen. Pas later zouden ze de Eagles worden. Maar dit is overigens niet de enige country link die de heren hadden. De legendarische Linda Ronstadt vroeg Don en Glenn te spelen in haar band. Terwijl ze met haar aan het touren waren besloten ze hun eigen band te vormen. En zo ontstond dan eindelijk de Eagles.

Bron foto: Eagles