Cultuur

150 jaar Piet Mondriaan in het Kunstmuseum Den Haag

Vanmiddag is het zover: het Goed Geld Gala van de Vriendenloterij. Na twee jaar stilte mogen de galajurken en smokings weer uit de kast worden getrokken voor deze feestelijke gelegenheid. Het belooft een bijzondere middag te worden in het prachtige Kunstmuseum Den Haag.

Het Goed Geld Gala

Tijdens het Goed Geld Gala maakt de Vriendenloterij gebruikelijk bekend welk bedrag zij in totaal, dankzij al haar deelnemers, aan goede doelen organisaties kan schenken. Dit jaar zijn de toekenningen, in aanloop naar het gala, al bekend gemaakt én ook in Koffietijd hebben wij een aantal organisaties mogen verrassen.

Zo werd Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum, met een list naar de studio van Koffietijd gelokt. Hij zou vertellen over het Scheepvaartmuseum als tip voor de voorjaarsvakantie, niet wetende dat hij werd overvallen met een cheque. Én ook Marieke van Schijndel van het Catharijneconvent werd tijdens de uitzending verrast! Zij kwam vertellen over de expositie 'Van God Los' en werd overvallen met een cheque die voor haar volledig uit de lucht kwam vallen.

Kunstmuseum Den Haag

Dit jaar wordt het Goed Geld Gala gehouden in het Kunstmuseum Den Haag. Een modern paleis voor de kunsten, gevestigd in het prachtige gebouw van H.P. Berlage. Een echte parel op zichzelf. Met 160.000 kunstwerken is het musea een van Europa’s grootste kunstmusea. Het musea heeft een toonaangevende collectie moderne en hedendaagse kunst van talloze nationale en internationale kunstwerken. De grootste werken van iconen als Mondriaan, Picasso en Monet zijn hier te bewonderen.

Tentoonstelling: Rondom Mondriaan

Dit jaar is de 150ste geboortedag van Piet Mondriaan. Een van de grootste Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Én dat jubileum viert het Kunstmuseum met een grote tentoonstelling over zijn werk, zijn tijdgenoten en de invloed die hij had op latere kunstenaars.

De tentoonstelling laat zien hoe Mondriaan zich ontwikkelde van een kunstenaar van realisme naar abstract. Zijn welbekende werken met blauwe, gele en rode vlakken zijn dan ook niet te missen. Een echte klassieker is het wereldberoemde schilderij 'Victory Boogie Woogie'. Dit is het laatste werk dat Mondriaan geschilderd heeft en te bewonderen in het museum.

Gratis naar het museum

Er zijn wel 125 musea waar je met de VIP-KAART van de VriendenLoterij gratis of met korting naar binnen kunt. Niet alleen in het weekend, maar het hele jaar door!

Klik hier om te ontdekken waar je allemaal naartoe kunt. Speel mee met de VriendenLoterij en vraag je persoonlijke VIP-KAART aan, die geldig is zolang je meespeelt. 

Bron foto: Kunstmuseum Den Haag