Cultuur

En de taalheldenprijs 2022 gaat naar…

Maandagmiddag zijn de winnaars van de Taalheldenprijs 2022 bekend gemaakt en Koffietijd was erbij. Niemand minder dan Prinses Laurentien, die zich al jarenlang hard maakt voor taalontwikkeling in Nederland, overhandigde de prijzen aan de taalhelden. Het was een feestelijke middag in Utrecht.

Het is alweer de zevende editie van de Taalheldenprijs van Stichting Lezen en Schrijven. De prijs zet mensen in het zonnetje die zich op een bijzondere wijze inzetten voor het verbeteren van basisvaardigheden. Jaarlijks kiest een vakjury de Taalhelden uit. Dit jaar bestond de jury uit journalist en columnist Sheila Sitalsing, NOS-nieuwslezer Simone Weimans en zanger en schrijver René Karst. De prijzen werden mede mogelijk gemaakt door Nationale Postcode Loterij.

Een feestelijke middag met een lach en een traan

Het was een feestelijke middag voor alle genodigden in Utrecht onder leiding van presentatrice Anita Witzier. De middag werd gevuld met optredens van ambassadeur René Karst en rapper en zanger Diggy Dex. Op het podium werden de Taalhelden onthaald met een daverend applaus. De zaal zat vol met lachende gezichten.

Iedereen moet mee kunnen doen

Naast het feest werd er ook stilgestaan bij het belang van goede taalvaardigheden. Want nog steeds hebben tweeënhalf miljoen Nederlanders moeite met lezen en schrijven. ''Veel laaggeletterden voelen jarenlang angst en schamen zich om tegen anderen te zeggen dat ze moeite hebben lezen en schrijven. Laaggeletterdheid moet een normaal gespreksonderwerp worden. Een samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.'', benadrukte Prinses Laurentien.

Er ging een wereld open

Ook werd hier en daar een traan gelaten toen de taalhelden op het podium stapten. Ze vertelden hoe het goed kunnen lezen en schrijven hun leven heeft veranderd. ''Lezen en schrijven is voor mij een heel grote verrijking. De wereld is voor mij opengegaan. Ik moest altijd naar plaatjes kijken. Nu kan ik teksten lezen en begrijpen.’’ vertelde winnaar Theo van Kessel.

De taalhelden

De prijzen werden verdeeld over drie categorieën. Dit jaar mag Theo van Kessel zich taalheld noemen in de categorie cursist. Hij is al tientallen jaren actief en ontwikkelde zich van laaggeletterde tot taalstrijder in hart en nieren. Het Team Taalvrijwilligers Roosendaal ging er met de titel ‘Taalheld 2022’ vandoor in de categorie begeleiders. Zij zijn een voorbeeld hoe je laaggeletterdheid met elkaar aanpakt. De Amsterdamse Felice Postma ging kreeg de Taalheldenprijs in de categorie bruggenbouwer.

Publieksprijs

Naast de vakjuryprijzen was er ook een publieksprijs te winnen. De afgelopen weken kon het Nederlandse publiek stemmen op hun favoriete taalheld. De genomineerden voerden flink campagne.  Zo ook in Koffietijd toen genomineerden Jeen Hofstra en Paméla Melkert vertelden hoe zij zich inzetten om anderen te helpen. En met succes: Paméla sleepte de meeste stemmen binnen en mocht de publieksprijs ontvangen. Een kroon op haar werk!