Cultuur

De WhatsApp-hulplijn van het Rode Kruis

Halsoverkop moet je huis en haard achterlaten, omdat je op de vlucht bent voor geweld in je thuisland. Je komt in een vreemd land, je kent de cultuur niet en je spreekt de taal niet. Wat nu?

Het overkwam miljoenen mensen toen de oorlog in Oekraïne uitbrak. Gelukkig staat het Rode Kruis dan klaar om de hulp te bieden die mensen nodig hebben. 

Nog nooit zoiets gezien

Sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, biedt het Rode Kruis dagelijks hulp aan Oekraïense vluchtelingen, zowel in het land zelf als hier in Nederland. In Koffietijd heeft de hulporganisatie de laatste tijd regelmatig een update gegeven over hoe het er in het land aan toe gaat. Zo vertelden ze over wat het Rode Kruis voor de mensen in Oekraïne kan betekenen. En heeft directeur Marieke van Schaik ons bijgepraat over hoe de situatie aan de Poolse grens was. ''Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik heb veel gezien voor het Rode Kruis maar deze massaliteit. Ik ben er helemaal stil van.''

Hoe verder?

Voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn begint na een lange reis een periode van onzekerheid. Want hoe moet het nu verder? Bij aankomst hebben ze dan ook allerlei vragen. Waar is een noodopvang? Waar is mijn familie? Hoe werken bepaalde praktische zaken in Nederland? Waar kan ik terecht voor hulp? 

De WhatsApp-hulplijn

Het Rode Kruis heeft daarom een WhatsApp-hulplijn in het leven geroepen. Via deze hulplijn worden mensen geholpen met al hun vragen in het Oekraïens en Engels. ''Als Rode Kruis vinden we het belangrijk dat deze mensen in Nederland goed worden opgevangen en dat zij goede informatie krijgen over waar ze terecht kunnen voor hulp.”, benadrukt directeur Marieke van Schaik.

Vrijwilligers appen erop los

De WhatsApp-hulplijn is niet mogelijk zonder vrijwilligers. Zij beantwoorden alle vragen die binnenkomen op de app. De vrijwilligers appen zowel in het Oekraïens als Engels, zodat alle mensen die Oekraïne ontvlucht zijn de juiste hulp krijgen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties.

Je laat het nooit meer achter je

Een van deze vrijwilligers is Nicolay. Hij is geboren in Sint-Petersburg, maar woont al 30 jaar in Nederland. Sinds begin mei werkt hij voor de WhatsApp-hulplijn, waar hij ziet hoeveel vragen er binnenkomen: ''De vragen gaan over van alles, over noodopvang, heel praktische zaken, over werk, gezondheidszorg, maar ook families die uit elkaar gerukt zijn. Je probeert dan zoveel mogelijk informatie te geven.''

Voor Nicolay is het werk emotioneel, maar hij is heel blij dat hij de mensen kan helpen. ''Je bent fysiek weg van de oorlog, maar je laat het nooit meer achter je. Ik kan de pijn van de mensen heel goed voelen en ben heel blij dat ik mijn steentje op deze manier bij kan dragen. ''

Het Rode Kruis wordt jaarlijks ondersteund met een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.