Artikelen

Vluchtelingen maken kennis met Nederlandse kunst en cultuur

VluchtelingenWerk Nederland, de VriendenLoterij en het Cultuurfonds slaan de handen ineen met verschillende Nederlandse musea voor een mooi, nieuw initiatief. Zij nodigen alle vluchtelingen in Nederland uit om een bezoek te brengen aan één of meerdere culturele hoogtepunten van ons land.

Vluchtelingen in Nederland

We zijn onlangs weer opgeschrikt door een oorlog, dichterbij dan we gewend zijn. De nieuwe vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne heeft de aandacht gevestigd op waarom het belangrijk is om vluchtelingen te ondersteunen. Vluchtelingen zijn van alle tijden en verblijven soms jaren in een vreemd land, in asielzoekerscentra, wachtend op een verblijfsvergunning, of zelfs een huis. Er is grote onzekerheid over de toekomst, over het leven dat ze kunnen opbouwen in Nederland of in het land van herkomst. Het leven dat ze hier leiden is vaak eentonig, zonder middelen om iets te ondernemen buiten de opvanglocatie.

Het is lastig om Nederland goed te leren kennen, ook al willen veel mensen dat wel graag. Vanuit die gedachte is iets moois geboren. Zo vinden de VriendenLoterij en VluchtelingenWerk dat kunst en cultuur een essentieel onderdeel is van de Nederlandse samenleving, waardoor ze tot het idee zijn gekomen om vluchtelingen en asielzoekers gratis kennis te laten maken met wat Nederland zo mooi maakt. Alle bewoners in AZC’s en noodopvang zijn uitgenodigd om verschillende musea te bezoeken.

Bezoekje brengen aan het museum

Dat deze samenwerking veel betekend voor alle partijen, is duidelijk. “De samenwerking tussen de Nederlandse Musea en VluchtelingenWerk vind ik heel waardevol,” vertelt Marjan Ruiter, directeur van het Zeeuws Museum. “Musea en andere culturele instellingen bieden al langer speciale voorzieningen en programmering voor vluchtelingen van over de hele wereld. Met de kennis en expertise van VluchtelingenWerk kunnen wij de doelgroep nu nog beter bereiken.”

Vluchtelingen kunnen nu op een bijzondere manier Nederland steeds beter leren kennen en mogen bij één of meerdere musea een bezoek brengen. Een mooie manier om alles waar Nederland voor staat en haar geschiedenis te leren kennen en om het een stukje meer als thuis te laten voelen. De VriendenLoterij maakt dit mogelijk met een schenking van maar liefst 1,25 miljoen euro.

Foto: Zeeuws Museum/ Fotograaf: Pim Top