Eten & Drinken

Waarom Limburg dé wijnprovincie van ons land is

Door onze milde zomers, milde winters en vele neerslag zou je niet meteen denken dat Nederland een wijnland is. Maar niets is minder waar. In 2018 telde Nederland maar liefst 92 wijnboeren. Waarin één provincie natuurlijk uitblinkt: Limburg. Het is dé wijnprovincie van ons land, maar waarom?

Koffietijd zocht het uit en onze culinair redacteur Bibi ging op bezoek bij een Limburgse wijngaard. 

Hectaren wijndruiven

Want ook wij (de Koffietijd redactie) wisten niet dat Nederland zoveel wijnboeren kende. De laatste cijfers over wijnboeren komen van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) uit 2018. Daaruit bleek dat Limburg 22 wijnboeren telt, die op maar liefst vijftig hectare wijndruiven telen. Dat is 32 procent van de totale wijndruiventeelt in Nederland. Ondanks dat Gelderland meer wijnboeren kent (namelijk 24), is Limburg de wijnprovincie. Dat komt omdat er wordt gekeken naar het aantal hectaren waarop verbouwd wordt. En dat zijn er meer dan in Gelderland, waar 36 hectare aan wijndruiven wordt verbouwd.

Positieve factoren 

Daar moet Koffietijd dus heen voor Nederlandse wijn: Limburg! Daarom ging Bibi naar de wijnprovincie van ons land om wijn te proeven. Ze ging op bezoek bij Sarah, de eigenaresse van Wijndomein Kapèlkeshof, een familiebedrijf die verschillende wijndruiven telen. Ook zij bevestigt dat Limburg van oudsher absoluut een wijnprovincie is. "In Zuid-Limburg heb je mergelgrond, dat heel goed is voor wijnteelt. Je hebt er veel heuvels en het is vaak nét wat mooier weer dan in de rest van Nederland. Dit zijn allemaal factoren waarom wijngaarden het goed doen hier."

Familiebedrijf

Wijndomein Kapelskehof is een echt familiebedrijf, waarmee de ouders van Sarah gestart zijn. Volgens haar is de passie voor wijn natuurlijk begonnen door zelf wat glaasjes te drinken. "Maar de interesse achter dat product werd groter en groter. Waardoor ze in 2006 besloten ze er echt wat mee te doen. En begonnen met het maken van hun eigen wijnen. In de wijngaard, die aan de golfbaan grenst - die ook bij het bedrijf hoort - verbouwen ze twee witte druivenrassen, de Solaris en de Helios. En twee rode druivensoorten, de Cabernet Cortis en de Regent. 

Tijd om te proeven!

De zon schijnt, de vijf zit in de klok: dus het is tijd voor een wijntje. Hoe lekker is het dan dat Bibi die gewoon kan drinken op de plek waar het gemaakt is! Sarah geeft haar advies over welke wijn bij de tijd van het jaar past. "Het zonnetje laat zich vaker zien én het is aspergetijd, die ook uit Limburg komen. Daarom zou ik kiezen voor de Cuvée de Raum. Deze is lekker fris en er zit een klein zuurtje aan. Je proeft de citrustonen en ook aan de kleur kun je zien dat het een frisse wijn is." Ook Bibi is fan van de zomerse wijn. "Daar hoort een bordje asperges bij!", vertelt ze. Want natuurlijk heeft Bibi weer een heerlijk recept voor je in petto. Klik hier voor het recept.