Gezin

Met deze 3 tips heb jij streeploos schone ramen

Herken je dat moment: het zonnetje schijnt heerlijk de kamer in, alles in huis straalt, behalve…de ramen! Er lijken strepen vingers en vlekken te ontstaan waar je bij staat. Hoog tijd om je ramen te lappen.

Maar hoe pak je dit het beste aan? Schoonmaakdiva Marja Middeldorp heeft 3 tips om te zorgen dat ook jouw ramen helemaal streeploos schoon worden.

Tip 1: Het juiste sopje en een oude sok

Om te zorgen voor die streeploos schone ramen is het belangrijk om aan de slag te gaan met het juiste materiaal en een goed sopje. Allereerst, gooi al die chemische schoonmaakmiddelen maar aan de kant, want het beste sopje creëer je gewoon met een emmertje warm water, een theelepel soda en een paar druppels afwasmiddel.

De soda ontvet en reinigt de ramen en is daarnaast ook nog eens goed voor de portemonnee. In combinatie met een beetje afwasmiddel, wat ook een super ontvetter is, is dit de gouden sop-formule. Hiernaast gebruik je een wisser, een schone theedoek en…een oude sok! Het werkt hetzelfde als een spons maar gooi je na gebruik zo de wasmachine in, lekker makkelijk! Want zeg eens eerlijk, wie maakt die spons nou echt goed schoon na het ramen lappen?!  

Tip 2: Ga horizontaal en verticaal te werk

Wanneer je zowel de binnen- als buitenkant van de ramen gaat lappen, heb ik een goede tip. Kies ervoor om de binnenkant van de ramen horizontaal droog te maken met de wisser en de buitenkant verticaal (of visa versa). Op deze manier zie je gemakkelijk aan welke kant van het raam er nog strepen zijn achter gebleven na het drogen. Veeg deze dan met een droge doek gemakkelijk nog even weg.

Tip 3: Kies het juiste moment om je ramen te lappen

Is er een slecht moment om je ramen te lappen? Ja! Als het te zonnig is. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar ik leg het uit. Als je je ramen lapt met direct zonlicht dan droogt het sop op je ramen te snel op. Hierdoor ontstaan onnodig watervlekken en strepen. En is er dan een goed moment? Ja! 

Kies ervoor om je ramen te lappen met schaduw. Misschien is dit lekker vroeg in de ochtend of juist aan het einde van de dag. Wist je dat je je ramen ook prima kunt lappen in de regen. Regenwater bevat geen kalk, het laat dus geen strepen achter en heeft geen effect op jouw lap- en zeemwerk. Maar misschien werkt het wel wat lastig met een paraplu in de hand.

Bekijk hieronder Marja's raamtips