Gezin

Dit is hoe vaak je je beddengoed moet verschonen

De meeste mensen verschonen hun beddengoed slechts een keer in de twee weken en dat is eigenlijk te weinig. Het beste kun je het iedere week verschonen.

Maar waarom? En hoe kun je dit snel doen? We hebben handige tips om je bed in slechts één minuut op te maken, zodat je er niet al te veel tijd aan kwijt bent.

Verwissel je beddengoed minimaal eens per week

Zo hou je je bed schoon en hygiënisch en geef je huisstofmijt en ander ongedierte geen kans om zich te nestelen. ‘s Nachts verlies je ook veel afvalstoffen en haren, ook een reden om je beddengoed regelmatig te verwisselen.

Reinig ook je matras

Als je te lang onder vies beddengoed ligt, kun je allergisch worden, doordat je lichaam op stofjes reageert. Het is daarom verstandig om je matras regelmatig om te draaien, te stofzuigen en de matrashoes minimaal twee keer per jaar te wassen of chemisch te laten reinigen bij de stomerij. Je kunt ook een matrasbeschermer gebruiken om de verspreiding van huisstofmijt tegen te gaan.

Haal je bed niet ‘s morgens af

Stop je beddengoed niet meteen in de wasmachine na het afhalen, maar laat het een tijdje buiten luchten. Mijten zijn niet goed bestand tegen de zon, kou en frisse lucht en de kans is groot dat een deel ervan dood gaat. Ze krijgen zo ook geen kans om zich te vermenigvuldigen. Haal het na een paar uur weer binnen en was het op minimaal 60 graden. Zo weet je zeker dat alle huisstofmijten en bacteriën worden gedood.

Stop je beddengoed na het wassen in de droger - als dit kan - of laat het (buiten) drogen aan de lucht (samen met je strandlakens). Maak je bed pas op als de zon is ondergegaan. Zo weet je zeker dat alle mijten en ander ongedierte dood zijn en je bed weer lekker fris is.

Extra tip: Zo maak je je bed op in slechts 1 minuut

Je bed afhalen en je beddengoed laten luchten, wassen en (laten) drogen: het is altijd weer een heel karwei waar je logischerwijs tegenop ziet. Gelukkig is er een manier om je bed in slechts één minuut op te maken, namelijk door je bedlinnen op te rollen. Spreid je dekbedovertrek uit over je bed en leg je dekbed er netjes op. Rol het geheel op en stop de twee hoeken in het hoeslaken. Schud het geheel op en klaar is Kees.

Met het strijken van je beddengoed ben je ook behoorlijk wat tijd kwijt. Maar door je dekbedovertrek en hoeslaken op je bed te leggen en in te sprayen met water krijg je de kreukels er snel uit en kun je je bed strak opmaken. Zo ziet je bed er in een mum van tijd netjes uit.